15 augusti, 2014

Goda ägg bidrar till ett renare hav

Mällby Lantgård på Tjörn är först i landet med att kunna erbjuda KRAV ägg från höns som inte utfodrats med importerat proteinfoder eller fiskmjöl. Istället har hönsen fått musselmjöl i fodret. Musslorna utgör en del av hönsfodret och de bidrar med det högvärdiga protein en värphöna behöver ha. Maria Karlssons ekohöns älskar sin nya mat! Om de får välja mellan olika sorters hönsfoder väljer de musselmjölet först.

Smaken på äggen påverkas inte alls. Däremot ser de godare ut, eftersom gulan får en kraftigare guldgul färg. Det beror på färgämnen som finns både i växtplankton (som musslorna lever av) och i gräs. Baka en sockerkaka på ägg från Mällby Lantgård så blir du förvånad!

Det säger sig nästan självt att det är bättre att utfodra höns med lokalt odlade, KRAV-godkända, musslor än med importerat proteinfoder.

Men visste du att det dessutom minskar övergödningen i havet? Så här ligger det till:

Musselodlingar förbättrar havsmiljön
Musslan kan jämföras med ett biologiskt filter. Musslan filtrerar på en timme fem liter vatten. I vattnet finns växtplankton som är musslans föda. Växtplankton tar upp kväve och fosfor i vattnet, näring som läcker ut från lantbruket, från trafiken och från våra reningsverk.

När man skördar musslorna återförs från hav till land näring som musslan har fått i sig genom att äta plankton och lagrat upp. Näring som annars skulle kunna orsaka planktonblomning, ökad bottendöd och igenvuxna grunda vikar.

Genom att vi människor äter musslor eller använder musselköttet till djurfoder, till exempel till höns, bildas ett Agro-Aqua kretslopp där allt tas tillvara och ingenting slösas bort. Smart, eller hur?

Forskningens resultat: Alla vinner på musselmjöl!
Forskare på Kristinebergs Marina Forskningsstation och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tillsammans med Hushållningssällskapet Väst visat att musselmjöl som del i ekologiskt foder åt värphöns ger en dubbel miljövinst.

1. Den ekologiska äggproduktionen får tillgång till ett helekologiskt foder – utan fiskmjöl – en produkt som det idag råder brist på.

2. Övergödningens negativa effekter på havsmiljön minskar när musslor odlas och skördas.