7 augusti, 2014

Färre omkomna vid båtolyckor hittills i år

Till och med juli månad har 15 personer omkommit i fritidsbåtsolyckor i Sverige. Det visar preliminär statistik från Transportstyrelsen. Medelvärdet för omkomna under perioden januari-juli under åren 2005-2013 är 20 personer.

Hittills i år har många drunknat i badolyckor medan fritidsbåtslivet inte haft en motsvarande ökning av antalet dödsolyckor. Det är anmärkningsvärt eftersom det varit många båtar ute i det vackra och varma högsommarvädret. Under juli omkom 3 personer, vilket är en mycket låg siffra för juli månad. Mellan åren 2005 och 2013 har antalet omkomna i juli varierat mellan 4 och 17 personer. Medelvärdet för åren 2005-2013 ligger på knappt 8 personer.

Medelvärdet för omkomna under perioden januari-juli under åren 2005-2013 är 20 personer. Under januari-juli förra året omkom 19 personer.

11 av de omkomna har drunknat i sötvatten. Samtliga 4 personer som drunknat i saltvatten har drunknat i hamn. Ingen har alltså omkommit i samband med en båtfärd utmed våra kuster eller till havs.

– I övrigt är det värt att notera att de första fyra månaderna var befriade från allvarliga fritidsbåtsolyckor, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

– Ingen omkom förrän i maj månad och då var det fråga om två olyckor i hamn. Juni blev sedan en dålig månad med fler omkomna än vanligt.