1 augusti, 2014

Dags för 52:a Roslagsloppet

På lördag körs det 52.a Roslagsloppet, med start utanför Norrtälje och målgång i Öregrund. Närmare 120 båtar är anmälda vilket är klart fler än ifjol. Banan slingrar sig runt i både södra och norra Roslagen. Totalt ska de köra drygt 110 sjömil. Det är inte bara förare och ekipage som sätts på svåra prov, det här blir en utmaning för navigatörerna också.

På fredag eftermiddag sker besiktning i Societetsparken i Norrtälje, på kvällen är det förarmöte. På lördag morgon redan kl 9 startar Classic offshore båtarna sin eskaderfärd inne från Norrtälje hamn, så som de startade under 70-80-talen. De som tävlar på än mer allvar och med högre farter är det start från kl 10 till 11, ute vid Gräddö Asken, vid Norrtäljetarmens mynning.

I Roslagsloppet startar allehanda båtar, alltifrån äldre ”Classic” offshorebåtar som deltog i Roslagsloppets begynnelse, standardbåtar, kändisar som kör en entypsklass med Capelli båtar, offshore racebåtar från 50 upp till dryga 400 hk.

Fjolårets totalsegrare Daniel Segenmark kraschade sin katamaran med 200 hk vid VM tidigare i år, kör därför nu sin något äldre ”reservbåt” men den är god för nära 90 knop den med. Han vill säkert försvara sin seger, han är utmanad både av Roger Söderström som också kör en C-katta, men allrahelst paret Wrenkler som nu ska köra en större kattamaran med dubbla 200 hk motorer. Där finns all potential hos både besättning och ekipage. Men en vanlig fråga inför Roslagsloppet är ”hinner de bli färdiga”?

De större klasserna kör från startslingan vid Gräddö Asken sedan söderut förbi Kapellskär, ner mot grynnrika vatten norr och väst om Svartlöga. Det är lågvatten nu och många stenar att hålla reda på för navigatörerna, innan de siktar mot etappmålet i Väddö kanal. Efter ett par timmars transport och omtankning startar racet sedan om med en lika lång nordlig slinga. Det gäller för ekipagen att hålla hela vägen och besättningen att orka vara skärpta. Det blir verkligt utslagsgivande. Målgång sker för de lyckliga troligtvis mellan kl 13 och 14 i Öregrund.

För de som inte har möjlighet att följa tävlingen till sjöss så finns nu en chans att följa den via nätet, då alla båtar ska ha en tracker ombord. Gå in på webtracking.se, så kan du följa hela racet från var du än är!

Info: www.roslagsloppet.com