28 juli, 2014

Enkelt att förebygga drunkningsolyckor till sjöss

Tio personer drunknade under juni månad när de varit på sjön i fritidsbåt eller kanot och juli blir en svart månad vad gäller drunkningsstatistiken. Ifjol var siffran för samma period (juni) fyra personer. Det är mer än en fördubbling av antalet drunkningar bara under en jämförd månad. Statistiken från Svenska Livräddningssällskapet*) är dyster men kan förebyggas med enkla medel, t ex genom att använda flytväst, säger Mats Eriksson, VD för Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Vid segling, paddling eller fiske är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för att risken att ådra sig en skada vid eventuell kantring eller i samband med att man ramlar över bord är stor, till exempel genom att slå i reling, motor, sten eller botten, vilket i hög grad kan påverka ens förmåga att ta sig upp i båten eller på land igen. Man behöver heller inte vara ut på djupt vatten för att förolyckas genom drunkning.

Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord, om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.

Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte, idag är bilbältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv.

– Det finns flytvästar för alla aktiviteter på sjön, för alla åldrar, i alla storlekar och i alla prisklasser. Moderiktiga och smidiga flytvästar finns i många olika varianter. En flytväst kostar från tvåhundra kronor och uppåt, det är därför en billig livförsäkring. Med andra ord, det finns det inga förnuftiga argument för att inte använda flytväst, säger Mats Eriksson.

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet*) visar att 325 människor drunknat i samband med fritidsbåtar under åren 2004–2013.

*) Statistik från Svenska Livräddningssällskapet, www.svenskalivraddningssallskapet.se