22 juli, 2014

Sjöräddning i Storsjön under Storsjöyran

Mitt under Storsjöyran 2014 får Sjöräddningssällskapet möjlighet att visa upp sin verksamhet i Östersund. Det sker på inbjudan av Länsstyrelsen i Jämtlands län och Trygghetens Hus*.

– Vi kommer diskutera med båtklubbar, lokala myndigheter och intresserad allmänhet om förutsättningarna för att starta en räddningsstation i Storsjön, säger Andreas Arvidsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

Båtlivet på Sveriges femte största insjö, Storsjön, växer stadigt för varje år. Med det också kraven på en resurseffektiv räddningsorganisation som snabbt kan ta sig ut till en eventuell olycka.

– Att stärka räddningsresurserna i Storsjön vore mycket positivt och något som vi hoppas går att realisera. Våra räddningsresurser är begränsade och att få Sjöräddningssällskapet etablerat vore bra för alla medborgare som nyttjar Storsjön, säger chefen för Jämtlands räddningstjänstförbund, Micael Lundmark.

– Jag hoppas att Sjöräddningssällskapet kan etablera sig här i Jämtland. Det skulle öka förmågan till räddningsinsatser på Storsjön och vara en välkommen aktör inom Trygghetens Hus. Sjöräddningssällskapet är en mycket kompetent och betydelsefull resurs som vi ser fram emot att samverka med, säger Länspolismästare Polismyndigheten Jämtland, Stephen Jerand.

Under en del av Yranveckan, 30 juli-3 augusti, håller Sjöräddningssällskapet föredrag om sin verksamhet och sjösäkerhet. Dessutom visar Sjöräddningssällskapet upp två båttyper samt hur de kan användas vid räddning. Det viktigaste med besöket är dock dialogen med människor runt Storsjön och ett ökat fokus på sjösäkerhet.

– Eftersom vi är helt baserade på ideella insatser och frivilliga bidrag måste vi alltid ha ett starkt lokalt intresse och engagerade människor för att kunna starta en ny räddningsstation. Intresset finns redan hos de lokala myndigheterna i Östersund, så det ska bli roligt att se vilka frivilliga krafter som finns i regionen, säger Andreas Arvidsson.

Satsning på insjöar

Sjöräddningssällskapets 67 räddningsstationer finns idag främst vid det som klassas som svenskt sjöräddningsområde, det vill säga längs kusterna samt Vänern, Vättern och Mälaren. Även vid insjöarna Hjälmaren och Helgasjön finns räddningsstationer. Med helt frivilliga insatser deltar Sjöräddningssällskapet vid mer än 70 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige.

– Vi är uppbyggda efter hur sjöräddningen sett ut historiskt. Idag sker dock merparten av alla drunkningsolyckor i insjöar, därför vill vi undersöka vilka möjligheter vi har att dra igång verksamhet på utvalda platser. Vi vet också att det finns stort intresse på flera andra håll i landet. Förra året gjorde vi ett liknande besök i Siljan, i år kommer vi också vara vid Runn i Dalarna veckan efter besöket i Östersund, säger Andreas Arvidsson.

Källa: SSRS.