19 juli, 2014

Ingen hastighetsbegränsning för 4G i skärgården

Telefonförsäljaren Phone House har jämfört operatörernas hastigheter för mobilsurf i Stockholms skärgård. Den högsta hastigheten mättes upp i Sandhamn, där toppnoteringen var hela 147,9 Mbit/s.

Totalt mättes 34 mätpunkter upp och hastigheten var generellt god. På de platser som mättes upp var medelhastigheten för alla operatörer var 37 Mbit/s, vilket är ett bra resultat. Telenor och Telia var de operatörer med högst medelhastighet i testet. Telenor var starkast i mellersta och södra skärgården. Telia hade högst hastighet i ytterskärgården och i Roslagen.

– Testet visar att det fungerar bra att surfa i skärgården, på de flesta platser kan man komma upp i hastigheter över 20 Mbit/s vilket är tillräckligt för att streama musiktjänster och att kolla på TV, säger Jonny Malmlöf, PR-ansvarig, Phone House.

Hastighetsrekordet sattes av Telia i Sandhamn med 147,9 Mbit/s ner.

– Telia visar höga hastigheter över 100 Mbit/s lite längre ut i skärgården på Möja Sandhamn och Utö, vilket är fullt jämförbart med ett fast bredband säger Jonny Malmlöf, PR-ansvarig, Phone House.

Medelhastighet ner
Telenor: 46,2 Mbit/s
Telia: 44,4 Mbit/s
Tele2: 32 Mbit/s
Tre: 25,4 Mbit/s

Info: ; http://www.phonehouse.se/4g-tester

Om 4G
4G kallas också för LTE (Long term evolution) och är fjärde generationens mobilsurf. 4G lanserades redan 2009 i Sverige och har nu blivit så utbyggt att det fungerar i större delen av Sverige. Dock kan hastigheten variera ganska mycket mellan olika orter och platser. För att kunna surfa med 4G krävs förutom operatörens nät en smartphone som klarar 4G och ett abonnemang som innefattar maximal surfhastighet.