3 juli, 2014

Minst var snabbast på havet i ÅF Offshore Race

Årets ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt) blev de mindre båtarnas tävling. Och det var den i särklass minsta som tog totalsegern. Team Räknäs segrade i SRS klassen medan La Dolce Vita vann ORC.

Team Räknäs må vara den minsta båten i ÅF Offshore Race. Men i år visade hon att minst också är bäst, när hon tog segern i SRS total. De mycket lätta vindarna i årets tävling har gynnat de mindre båtarna.

– Vi mätte in en ny spinnaker i år. Utan den hade vi inte vunnit, säger Magnus Nordgren som var i ledningen, på omräknad tid, större delen av kappseglingen.

– Men en av oss är väldigt skrockfull så vi snackade aldrig om att det kunde gå hela vägen. Och det har hänt förr att båtar fastnat alldeles utanför målet i Sandhamn.

Skepparen Magnus Nordgren och hans två besättningsmän Linus Ström och Martin Alexandersson, som alla är 31 år och från Stockholm, seglade in i Sandhamn kl 00.24 på natten mellan onsdag och torsdag efter drygt 85 timmar till havs i den 7,02 meter långa ”hottade” minitonnaren.

Sex timmar tidigare hade La Dolce Vita seglat i mål som totalsegrare i ORC. De är ett sammansvetsat gäng som seglat tillsammans med sin Finngulf 33 i flera år och stått på prispallen i ÅF Offshore Race de senaste tre åren. Och i år vinner de alltså ORC total

Skepparen Per Lindstedt är fantastiskt nöjd med manövrar, trim och taktik:

– Vi har kommit rätt vid varje vägval och trots lätta vindar har vi hela tiden haft god fart, men visst är det slitsamt att hela tiden segla och driva båten till hundra procent. Då krävs det att alla är motiverade och samspelta. Vi tog inte alltid raka spåret och det fick vi betalt för. Det är både tur och skicklighet, säger han

I den klassiska klassen, dvs. de lite äldre träbåtarna som ”bara” seglar ner till Visby och tillbaka, segrade klassens största båt, Ballad. Den ägs av familjen Salén och skeppare är Christer Salén. Med ombord fanns även KSSS ordförande Staffan Salén.

Foto: Oskar Kihlborg.

Info: www.ksss.se