30 juni, 2014

Press på svenskarna i Stena Match Cup Sweden

Den inledande dagen av Stena Match Cup Sweden har varit tuff för de fyra svenska lagen i tävlingen. Magnus Holmberg lyckades dock med en skräll i sin öppningsmatch mot Björn Hansen och fortfarande återstår många viktiga poäng att slåss för.

Idag inleddes Stena Match Cup Sweden 2014 och starten för den tjugonde upplagan av tävlingen på Marstrand kunde inte haft bättre förutsättningar med sol och frisk vind på 7 sekundmeter. Tävlingen öppnade med ett svenskderby på morgonen där Magnus Holmberg besegrade Björn Hansen i sin comeback i Stena Match Cup Sweden genom att tvinga de regerande mästarna till ett tidigt straff i starten.

– Det känns kul att vara tillbaka och det har varit en fantastisk dag med fina vindar och bra segling. Vi hade ju hoppats på ett bättre resultat men det var kul att slå Björn som har vunnit här på Marstrand två år i rad, säger Holmberg som lade seglingskarriären åt sidan för fyra år sedan men fick ett wildcard till tävlingens 20-årsjubileum .

Efter den starka starten förlorade Holmberg fem raka matcher och behöver hitta tillbaks till vinnarformen för att ha en chans att nå kvartsfinal.

– Ett och annat misstag får man räkna med men vi har kämpat bra och vi ska bara fortsätta utvecklas och bli bättre.

Björn Hansens lag förlorade även sin andra match men lyckades revanschera sig med en seger mot Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team i sitt tredje och sista race för dagen. Johnie Berntsson har vunnit en av fem matcher.

– Vi hade en riktig rysarmatch mot Mathieu Richard där protestflaggorna flög och straffen haglade. Extra roligt var det ju att vi vann den matchen men annars har det gått lite motigt. Vi seglar bra och grabbarna gör ett fantastiskt jobb ombord men jag måste se till att vi inte drar på oss för många straff i fortsättningen, säger Johnie Berntsson.

Phil Robertson (NZL) och Keith Swinton (AUS) är de skeppare som öppnat bäst och deras båda lag är obesegrade efter fem matcher. De ligger i delad ledning tätt följda av britten Ian Williams som också har fem poäng men som fick se besegrad i sin match mot skepparen Joachim Aschenbrenner och hans unga danska lag. GKSS-laget med Viktor Ogeman som skeppare väntar fortfarande på sin första poäng.

Stena Match Cup Sweden seglas från den 30 juni till 5 juli. Från måndag till torsdag seglas en grundomgång och under fredagen kvartsfinaler. På lördagen den 5 juli avgörs regattan med de semifinaler och en rafflande finalmatch.

Bilden:
Magnus Holmbergs Team Polarbröd seglar mot Hansen Sailing Team i Stena Match Cup Sweden 2014 Foto: Dan Ljungsvik/SMCS.

Ställning i Stena Match Cup Sweden efter dag 1
1. Keith Swinton (AUS) 5p
2. Phil Robertson (NZL) 5p
3. Ian Williams (GBR) 5p
4. Francesco Bruni (ITA) 3p
5. Nicolai Sehested (DEN) 3p
6. Björn Hansen (SWE) 1p
7. Mathieu Richard (FRA) 1p
8. Magnus Holmberg (SWE) 1p
9. Ed Baird (USA) 1p
10. Joachim Aschenbrenner (DEN) 0,5 p (poängavdrag för kollision mot Williams)
11. Johnie Berntsson (SWE) 0,5 p (poängavdrag för kollision mot Swinton)
12. Viktor Ogeman (SWE) 0p
13. Taylor Canfield (USA) 0
14. David Gilmour (AUS) 0p