2 juni, 2014

Artisten Petter genomför sin första swimruntävling

Det var en fantastisk uppslutning i Stockholms skärgård när 150 lag om två från 15 nationer deltog i årets första swimruntävling, Utö Swimrun. Från 39 lag i premiärupplagan i fjol kan man utan överdrift konstatera att sporten swimrun är på rejält uppsving. De tävlande avverkade totalt 35 km varav fyra km simning i 8-13 gradigt vatten och 31 km terränglöpning i den sagolika miljön runt Utö och omkringliggande öar.

I sporten swimrun sker löpningen i våtdräkten och simningen i löparskorna. ÖTILLÖ-segraren Björn Englund med partner Marcus Hultgren visade sig återigen vara överlägsen och laget slog fjolårets vinnartid med nästan en kvart.

”Vi gjorde ett perfekt race. Allt stämde och vi ökade successivt distansen till tvåorna. Den första simningen var som en kalldusch men sen var det bara att köra på. Vi älskar de långa löparsträckorna i terräng och det är där vi är bäst”, berättar segrarna Björn Englund och Marcus Hultgren (Team Head Swimming) efter målgång. Fjolårets ÖTILLÖ-segrare Björn Englund kan titulera sig regerande världsmästare i sporten då ÖTILLÖ numera är klassad som VM i swimrun.

Artisten Petter Askergren genomförde sin första swimruntävling med simesset Mikael Rosén och placerade sig på en hedervärd 45e plats i herrklassen (av 98).
”Jag har gjort en del maraton och andra tuffa tävlingar, bland annat New York Marathon, men inget går att jämföra med det här! Det är så sjukt vackert i Stockholms skärgård, man springer och simmar och vet inte vad som händer på nästa sträcka. Det är så mäktigt och vackert. Men hela tiden tänkte jag hur fan man ska klara av det dubbla [ÖTILLÖ]! ” säger Petter vid målsnöret. Petter satsar hårt på swimrun i år med målet att genomföra originalet och den tuffaste swimruntävlingen ÖTILLÖ, den 1 september.

Som kvaltävling till ÖTILLÖ, var det stor konkurrens bland de 300 tävlande på Utö Swimrun. Många av deltagarna var väl förberedda för en innehållsrik swimrunsäsong och i täten vimlade det av olika segerlag från tidigare upplagor av ÖTILLÖ. Tvåan och trean gick i mål med en knapp minuts mellanrum tätt följda av den första damen i mixedlag, ironmanveteranerna i det finsk/holländska laget Jasmina Glad-Schreven och Thomas Schreven.

Banan på Utö Swimrun motsvarar att springa ett Lidingölopp i våtdräkt och simma en Vansbrosimning i löparskorna i det kalla skärgårdsvattnet. De 14 olika simningarna är mellan 40 och 480 meter medan löpardistanserna är längre och emellanåt i ganska bökig terräng på klippor, stigar, grusvägar och ängar.

Nästa kvaltävling till ÖTILLÖ går i Engadin i Schweiz, den första swimruntävlingen utanför Sveriges gränser. 100 lag (maxgräns) kommer att springa och simma en stenhård bana, i och mellan alpsjöarna i schweiziska alperna, den 12 juli.

Topp 3 resultat Utö Swimrun den 31 maj
Herrlag
1. Björn Englund (SWE) & Marcus Hultgren (SWE) 03:16:39
2. Klas Wiréhn (SWE) & Henrik Wahlberg (SWE) 03:24:36
3. Kalle Torlén (SWE) & Rickard Ohlsson (SWE) 03:25:14

Mixedlag
1. Jasmina Glad-Schreven (NED) & Thomas Schreven (NED) 03:25:49
2. Mikaela Waller (SWE) & Mattias Frithiof (SWE) 03:46:15
3. Janne Blomqvist (FIN) & Selja Aalto (FIN) 03:48:53

Damlag
1. Annika Ericsson (SWE) & Maria Edstedt (SWE) 03:46:11
2. Charlotta Nilsson (SWE) & Bibben Nordblom (SWE) 03:53:07
3. Eva Fridman (SWE) & Maria Frånlund (SWE) 04:07:23

Komplett resultatlista:
http://utoswimrun.r.mikatiming.de/2014/?pid=list

Om ÖTILLÖ – VM i Swimrun
ÖTILLÖ avgörs den 1 september i Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Lag om två springer 65 km över 26 öar och simmar 10 km mellan dem. Det är 1,5 maraton i våtdräkt och tre Vansbrosimningar i löparskorna. 120 lag (maxgräns) från 22 nationer kommer till start. 350 lag står på väntelista. ÖTILLÖ, som har blivit rankad som en av världens tuffaste utmaningar av CNN, befäster sin position som en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Tävlingen har inför den nionde upplagan, den 1 september 2014 blivit klassad som VM i Swimrun. Förutom artisten Petter deltar bland annat uthållighetsfenomen som Jonas Colting, före detta världsmästare i Ultra Triathlon, som kommer att satsa på seger i ÖTILLÖ i kamp mot fjolårsvinnarna Björn Englund och Paul Krochak.

www.utoswimrun.se
www.otillo.se
www.engadinswimrun.ch

Sociala kanaler
https://www.facebook.com/UtoSwimrunAnOtilloQualifier
Twitter: #utoswimrun14
http://instagram.com/otillorace

Bilder: Jakob Edholm och Nadja Odenhage / Utö Swimrun 2014.