30 maj, 2014

Kustbevakningens möjligheter till ökad samverkan utredd

Försvarsmakten, Kustbevakningen och Sjöfartsverket pekar i en utredning ut sju orter där myndigheterna skulle kunna samutnyttja hamnar och kajer inom en femårsperiod.

Den 5 december 2013 fick Försvarsmakten, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Trafikverket i uppdrag av regeringen att tillsammans lämna förslag om en fördjupad samverkan inom infrastrukturområdet. Genom att samutnyttja exempelvis hamnar och kajer kan statens maritima tillgångar användas mer ändamålsenligt och kostnadseffektivt.

Redan i dag samverkar myndigheterna inom ett flertal områden, även inom infrastrukturområdet. På åtta orter i landet samutnyttjar myndigheterna lokaler och/eller kajer.

Efter en analys av myndigheternas infrastruktur pekar Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Försvarsmakten nu ut 13 orter med förutsättningar för samordning, varav sju skulle kunna realiseras inom en femårsperiod. Resterande sex orter är möjliga, men på längre sikt.

På följande sju orter ser myndigheterna samordningsmöjligheter inom en femårsperiod om investeringar samtidigt görs:
Umeå
Härnösand
Oxelösund
Oskarshamn
Karlskrona
Malmö
Korsö/Sandhamn
Rapporten har undertecknats av respektive generaldirektör och överlämnats till Försvarsministern nu i veckan.

– Det har varit stimulerande att göra detta arbete tillsammans med de olika myndigheterna och det finns stor kraft i samverkan, säger Lena Jönsson överdirektör på Kustbevakningen som varit sammanhållande för utredningen.

– Det känns roligt att kunna lyfta fram att vi redan idag samverkar på många orter och också att kunna identifiera fler platser där det är möjligt att samverka, säger Judith Melin generaldirektör för Kustbevakningen.