27 maj, 2014

Följ SSRS övning med 48 timmar i en livflotte

De här dagarna genomför sjöräddningssällskapet – SSRS – en 48 timmars räddningsövning i en livflotte utanför Göteborg. Deltagarna har redan tillbringat en natt i flotten.

Övningen är en del av EU-projektet SMACS, som ska öka säkerheten för båtfarare i arktiska och nordiska vatten. Projektet ska resultera i sjösäkerhetsutbildningar för såväl allmänhet som yrkessjömän i både fritidsbåtar och mindre fartyg.

Sjöräddningssällskapet är en av fem projektdeltagare och vår del är bland annat att ta fram utbildningar och kursunderlag. Utbildningarna blir sedan tillgängliga kostnadsfritt för utbildare och kursarrangörer som kan sprida dem vidare. Utbildningsmaterial kommer också att göras tillgängligt som e-learning för allmänheten.

Tolv personer tvingas fly från en sjunkande båt, hamnar tillsammans i en livflotte med nödproviant och hoppet om räddning som enda sällskap. Verkligheten är inte långt borta när vi den 26 maj inleder en 48-timmarsövning nordväst om Göteborg, den första i sitt slag i Sverige.

Du kan följa övningen här: http://www.sjoraddning.se/detta-gor-vi/projekt/test/

Foto: Sjöräddningssällskapet och Jeff Flindt.