23 maj, 2014

Jubileum för 100-årig båtklubb på Djurgården

Stockholms äldsta motorbåtsklubb fyller 100 år. Jubileumsfirande startade med boklansering 22 maj.

För 100 år sedan bildades Stockholms första motorbåtsklubb på Kungliga Djurgården – Djurgårdsbrunnsvikens Motorbåtsklubb, DMK, som i år firar ett helt sekel av gemenskap och glädje runt sjölivet. Avstamp för jubileumsfirandet är lanseringen av en årsbok som spänner över klubbens fantastiska historia med början 1914 när ett litet gäng entusiaster registerade DMK som ett motorbåtssällskap.

När DMK bildades 1914 sattes medlemsavgiften till 15 kronor per år. Sedan dess harklubben sett många förändringar, överlevt två världskrig och mycket annat och har hela tiden präglats av mycket stort engagemang av både styrelse och medlemmar.

DMK, med sommarhamn vid vackra Källhagen, strax nedanför hotell Källhagens Värdshus och med Sjöhistoriska Muséet som passande granne, har runt 250 medlemmar. Klubben har ytterligare sommarplatser samt vinterförvaring vid Hundudden.

DMK som är en av Sveriges äldsta motorbåtsklubbar har under årens lopp varit mycket välskött och har idag en stark ekonomi. Medlemmarna ansvarar själva för stor del av nödvändigt arbete vid sjösättning och upptagning, underhåll av bryggor och vinterhamn. Styrelse och medlemmar jobbar kontinuerligt med miljöfrågor för att leva upp till nya krav som ställs på båtklubbar. DMK rustar för ett nytt sekel av fantastiskt båtliv.