23 maj, 2014

Vasamuseet får konkurrens – av inbyggd ubåt i Karlskrona

Det har tagit sju år och varit ett både ovanligt och spektakulärt projekt, men nu är det dags att inviga en av Sveriges största museisatsningar. Detta när vi på Marinmuseum öppnar vår nya ubåtshall med en komplett ubåt från kalla kriget. Den 4 juni klockan 10 bjuder vi in media till visning.

En gång i tiden var hon ett hemligt vapen i kalla krigets mörka vatten med uppdraget att hålla koll i Östersjön. Bland annat var hon med i dramatiken när den Sovjetiska ubåten U 137 gick på grund utanför Karlskrona 1981. Nu har den 50 meter långa och närmre 1 000 ton tunga ubåten Neptun kommit upp ur djupet för att ställas ut i en helt ny specialbyggd ubåtshall. Det betyder att Neptun är landets största inbyggda museiobjekt efter Vasa i Stockholm.

I hallen kan besökarna få närkontakt med denna tidskapsel från 1980-talet, följa med på specialvisningar ombord och uppleva vad bara några få människor historien har gjort – insidan av en riktig ubåt.

Tillsammans med svenska flottans allra första ubåt Hajen från 1904 och en helt nyproducerad utställning om 110 års ubåtsutveckling tas ett nytt stort grepp på den svenska marina historien.