20 maj, 2014

Barn drunknar innan de lärt sig simma – flytträning viktig åtgärd

I lördags genomförde Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet flytträningstillfällen i sex städer.

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett till sex år och varje år dör i genomsnitt nio barn* i drunkningsolyckor. Att kunna flyta i vatten är ett första steg till simkunnighet och en livsnödvändighet för små barn. Därför anordnar Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet, för andra året i rad, kostnadsfria tillfällen där föräldrar kan lära sig att flytträna med sina barn. Tillfällena hålls nu på lördag den 17 maj i orterna Umeå, Östersund, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Sverige är det obligatoriskt att kunna simma 200 meter i årskurs sex, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan dess. Förra året introducerade Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet Babybojen, som syftar till att informera föräldrar hur man kan flytträna med sina barn.

En viktig del av projektet är så kallade flyttillfällen, dit föräldrar kan komma med sina barn för att flytträna tillsammans med personal utbildad av Svenska Livräddningssällskapet. Tillfällena, som arrangeras för andra året i rad, var ifjol helt fullbokade med över 350 deltagande barn.

– Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa arbetar gemensamt med vår nollvision att inga barn ska drunkna i Sverige. Att börja vänja och träna sitt barn att vara i vattnet tidigt är otroligt viktigt. Ju tidigare man börjar desto större chans har man att skapa bra förutsättningar för sitt barn. Vi fortsätter därför att satsa på Babybojen för att vi tror att det bidrar till att minska antalet barndrunkningar, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Större medvetenhet bland föräldrar i år – konceptet översatt till elva språkPå 1970-talet drunknade i snitt 33 barn per år i Sverige, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Denna siffra har dock minskat betydligt till att de senaste fem åren omfatta i genomsnitt nio barn per år*. 2013 drunknade 7 barn i Sverige.

Innan Babybojen lanserades i fjol uppgav endast en av fem föräldrar sig veta att småbarn kan lära sig att flyta. I en ny undersökning från Trygg-Hansa och undersökningsföretaget Novus uppger två av tre föräldrar att de låtit barnen öva på att flyta i vatten. Många föräldrar är alltså medvetna om vikten av att flytträna med sina barn och även gör det. I år har Babybojen även utvecklats genom att översättas till elva olika språk för att kunna engagera och informera ännu fler människor om vikten av att lära sitt barn att flyta.

– Förra årets flyttillfällen var en stor succé. Det var fantastiskt att se så många barn och föräldrar komma och lära sig mer om vattensäkerhet. Vi känner verkligen att vi har lyckats hitta en lucka, att många har behov av den här kunskapen och vi tror att vi genom att översätta konceptet kommer att kunna engagera ännu fler föräldrar i år, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.