15 april, 2014

Vilda vikingar med vassa knivar intar Bohuslän i maj

Det är dags för stora ostronslaget i Grebbestad den 2 – 3 maj 2014.

Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning i korthet; Laget, d.v.s. den nordiska ostronöppnareliten ska öppna 30 ostron på kortast möjliga tid och utan minsta blodspillan, samt presentera sina ostron snyggt på en bricka inför en sakkunnig och kritisk jury. Den som levererar snyggaste brickan på kortaste tiden vinner. Låter det enkelt? Glöm det. Detta är en riktigt tuff utmaning för Nordens bästa ostronöppnare.

Förra året gick guldet till Danmark och mästerlige Simon Tönsager. Ska han vinna igen? Det avgörs den 3 maj. Men en sak vet vi redan nu, han kommer att få en tuff match om pris och ära. Årets startfält är grymt skickligt. Och revanschsuget.

Under hela helgen har restaurangtältet i centrala Grebbestad öppet för dig som vill njuta av ett glas champagne eller porter till ostron eller en läcker skaldjurstallrik samtidigt som du kan följa tävlingarna på liveskärmar runt om i tältet.

Att Grebbestads ostron valts ut som en av råvarorna vid Bocuse d´Or Europe som går av stapeln i Stockholm 7 – 8 maj 2014 är självklart ingen slump. Bohusläns ostron är en svensk prestigeråvara som självaste grundaren av tävlingen Paul Bocuse ofta prisat under årens lopp.

Tider och hållpunkter:

Fredagen den 2 maj
18.00 Kvalificering till ”Öppna Grebbestad mästerskapen i Ostronöppning”

Lördagen den 3 maj
12:00 Välkommen.
12:00 Kvalheat
14.00 Tävlingsuppehåll med lunch
15.00 Semifinal
15:50 Final ”Öppna Grebbestad mästerskapen i Ostronöppning”
16:20 Finaltävlingen börjar.
16.30 Viking race – stafett i ostronöppning
16:50 Prisutdelning ”Öppna Grebbestad Mästerskapen i Ostronöppning”
17:00 Prisutdelning ”Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning”