11 april, 2014

Svensk uppfinning skyddar småbåtar mot påväxt

En ny svensk patenterad uppfinning – skrovskyddsduken – gör det helt onödigt att bottenmåla småbåtar på många platser. Den bidrar inte bara till att man som båtägare slipper att bidra till stora miljöskadliga utsläpp varje år, man sparar också många timmars målningsjobb.

I Sverige finns fler än 200 000 mindre motorbåtar med hemmahamn utanför insjöar. De flesta av deras ägare ägnar mycket tid och kraft till att varje år skrapa av och måla på ny giftfärg på sina båtar. På hösten spolas färgerna av och rinner ut, ofta i närheten av båtklubbar. Nästa vår ska gammal färg skrapas av och ny målas på. Kampen mot beväxning på båtbotten tar aldrig slut.

– Vi storsatsar nu för att få Sveriges båtägare att slippa bottenmåla. Det behövs nämligen inte. De allra flesta småbåtar används för dagsturer eller kortare med övernattning. Om båten ligger på en duk i vattnet som hindrar ljus och syre att komma åt skrovet, växer inget. Båten kan vara ute flera dagar utan påväxt, så länge den kommer tillbaka till duken, säger Jan Jeppsson, en av grundarna till Cleanboatprotector.

Skrovskyddsduken kan placeras på de flesta bryggplatser, mellan pålar, Y-bommar, bojsänken, längs bryggor eller ut från bryggor. Duken läggs i samtidigt som båten och tas upp när säsongen är slut.

Fördelarna med skrovskyddsduk är att båtägaren slipper bottenmåla samtidigt som det är en enkel och relativt billig lösning som inte kräver några större installationer. Dessutom minskar bränsleförbrukningen då båten är fri från påväxt hela säsongen.

Produkten Protectorcover har funnits sedan 2010 och det finns idag 1000-tals dukar i användning. I år lanseras CoverLight som är en lättare och billigare variant som innebär ett halverat pris jämfört med tidigare. Coverlight är anpassad för planande motorbåtar, ribbåtar och segelbåtar.

CoverLight kostar 4 990 kr för båtar upp till 6,5 m, 5 990 kr för båtar mellan 6,6 och 8,5 m, och 7 990 kr för båtar mellan 8,6 och 10 m.

Nytt för i år är också att CoverLight finns att köpa på de ledande båttillbehörskedjorna SeaSea, Hjertmans och Erlandssons brygga. Tillsammans med ett 40 tal andra återförsäljare gör det att produkterna nu finns att köpa över hela landet. Cleanboatprotector räknar med att 2014 blir året då skrovskyddsduken slår igenom på allvar.

Info: www.cleanboatprotector.se