10 april, 2014

Sjöklar förbereder Renata Chlumska för nästa äventyr

Äventyrerskan Renata Chlumska har antagit en ny utmaning. Eller snarare två. Hon ska i slutet av juni ingå i besättningen på en TP52, en av de mest avancerade kappseglingsbåtarna, i ÅF Offshore Race och i september vara rorsman på en av båtarna under Navigare Race Week i Medelhavet. Eftersom hennes seglings- och navigationskunskaper är nästan obefintliga, kräver äventyret mycket arbete och förberedelser på väldigt kort tid.

Förutom att lära sig så mycket som möjligt om segling, av den framgångsrika seglaren Anna-Karin Öjerskog, behöver hon även lära sig att framföra en båt samt skaffa sig navigationskunskap och de intyg och certifikat som krävs. Renata har valt Sjöklar Kustakademi som utbildare och läser intensivt under våren.
Renata är en flitig elev och har redan avslutat de två första kurserna och fått sitt Förarintyg och SRC (VHF-certifikat). För att få skeppa båten under Navigare Race Week behöver hon även ta Kustskepparintyg och den utbildningen inleddes nyligen med att öva nattkörning utanför Långedrag i Göteborg, där Sjöklar har sitt huvudkontor.

– Det ska bli så kul! Jag har länge drömt om att jag vill lära mig segla och när man ska genomföra en satsning så ska det vara grundligt och professionellt. Med hjälp av de bästa inom respektive område och med bästa tänkbara material är målet att jag ska känna mig trygg som besättningsman och rorsman och kunna genomföra tävlingarna på ett bra sätt, säger Renata Chlumska.

Renata har ett välfyllt schema och mycket tid läggs på att lära sig segla. För att hålla ett högt studietempo läser hon Sjöklars webbdistanskurser kombinerat med lärarledda kurspass och praktisk navigationsövning.

– Det är väldigt roligt att Renata valt oss och det är en utmaning att lösa utbildningen på så kort tid. Men vi har stor vana av både schemalagda kurser och privatkurser, säger Johan Tengström, utbildningsansvarig på Sjöklar Kustakademi.

Kurserna som Renata går hos Sjöklar Kustakademi.

Info: www.sjoklar.se