7 april, 2014

Miljövänligare båtliv med alkylatbensin

Sommaren är efterlängtad av landets alla ägare av fritidsbåtar. Lika entusiastiska över vår framfart i sjöar och hav är däremot inte naturen och alla djur som lever i och kring våra vatten. Tankar man med Aspen alkylatbensin minskas utsläppen av farliga ämnen radikalt och båtar kan användas utan alltför stor miljöpåverkan.

Sverige är ett stort båtland, ungefär 900 000 fritidsbåtar far runt i våra sjöar och hav. Men vårt båtintresse har ett pris och det är djur- och naturlivet som får betala. Inte minst är det de äldre tvåtaktarna som är problemet i detta miljödrama, mer än 25 % av bränslet från dessa motorer går oförbränt rakt ut i vattnet vilket innebär att 15 000 ton kolväten hamnar i våra hav, sjöar och vattendrag. Allt detta helt i onödan.

Aspen alkylatbensin är ett betydligt bättre och miljövänligare alternativ till vanlig bensin och den är upp till 99 % renare än vanlig bensin när det kommer till mängden farliga kolväten. Även skadliga ämnen som bensen, svavel och aromatiska kolväten som finns i vanlig bensin är i princip helt borta i alkylatbensin.

Även båtmotorn gillar Aspen alkylatbensin eftersom den hålls renare. Detta gör att motorn går effektivare och startar lättare. Inte heller behöver man tömma tanken när båtsäsongen är över och båten ska upp på land, eftersom alkylatbensin tål så pass lång lagring som 3–5 år.

Alla tvåtaktsmotorer som kan köras på 95-oktanig bensin kan köras på Aspen alkylatbensin. Detta gäller även äldre båtmodeller från 70-, 80- och 90-talet. Tankar man med Aspen alkylatbensin minskas utsläppen av farliga ämnen radikalt och båtar kan användas utan att göra alltför stor miljöpåverkan.