28 mars, 2014

95 procent mindre rullningar med stabilisator

Ombord på 87-fots sportfiskebåten Betsy är det inte ovanligt att dra in tio blue marlin om dagen. Denna snygga Spencer 87 har tillbringat 165 det senaste året med att fiska på havet, vilket bland annat har lett till ett erkännande från Billfish Foundation till ägaren, Mike Brauser som Atlantens bästa fiskare. En av anledningarna till att det går att ligga ute till havs så ofta med den här båten är att den är utrustad med den senaste generationens gyrostabilisator från Seakeeper.

Båten i sig är ingen ny modell. Det är Spencer Yachts största skrov. Men det är en både snygg och stöddig sjöbåt. Betsy är utrustad med fyra stycken ZF 4000 pod drives, vilket gör henne väldigt manöverduglig. Motorerna är fyra stycken Caterpillar dieselmotorer på 1 150 hk styck. Marschfarten är 34 knop medan toppfarten anges till närmare 40 knop.

Gyrostabilisatorn kommer fullt till sin rätt när en fiskebåt av den här sorten ligger stilla eller kör långsamt med fiskeutrustning på släp. Det är när sjön rör sig långsamt, värmen är påtaglig och besättningen noga följer utrustningens rörelse under vattenytan som sjösjukan kan smyga sig på. Varken man erkänner det eller inte…

Båten har Seakeepers stabilisator installerad midskepps, bakom besättningens hytter. Normalt sitter stabilisatorerna på stora balansaxlar. De används bland annat på svenska Delta Powerboats nya 88-fotare, där de har monterats akterut och gör en stor skillnad, inte minst när båten ligger stilla, i hamn eller på svaj.

Den aktuella Spencerbåten har nyligen återkommit från en längre fisketur i Dominikanska Republiken. Utrustningen med gyrostabilisator gjorde en enorm skillnad i de ganska tuffa vattnen där.

Den här typen av stabilisator kan reducera rullningar med upp till 95 procent, oavsett om båten är under gång, trollar eller ligger helt stilla. Det gör en väldigt stor skillnad i bekvämligheten och säkerheten ombord.

Info: www.spenceryachtsinc.com

Info: www.seakeeper.com