24 mars, 2014

Vasakanonens mål tar form

Nästa fas inom ramen för Vasamuseets Vänners projekt Vasakanonen har inletts. En kopia av en del av Vasas fartygssida har börjat byggas i samverkan med Vasamuseet och kommer att bland annat att fungera som mål vid kommande testskjutningar under hösten 2014.

Projektet Vasakanonen har som mål att klarlägga hur sjöstrid gick till i början av 1600-talet, vilket skjutavstånd valdes, vilken verkan hade de olika typer av ammunition som man använde såsom rundkulor, stånglod, piklod, saxlod resp. kartescher.

Projektet skall också undersöka kanonbesättningarnas villkor under strid med hantering av mycket tunga vikter på en rörlig plattform under inverkan av tryckvågor, buller och krutgaser.

En 24-pundig bronskanon gjöts i november 2013 vid Tierps Järnbruk och arbetet har nu inletts med att färdigställa eldrör, bygga lavett, införskaffa krut och ammunition samt övrig kringutrustning som behövs inför de planerade skjutningarna i oktober 2014.

Målet är en kopia av en del av Vasas fartygssida i solid ek, ca 4,5 x 3,4 m. Målet kommer inledningsvis att utnyttjas för hållfasthetsprov, inom ramen för en förstudie avseende en ny vagga till Vasa.

När proverna är klara kommer vänföreningen att överta målet och sedan använda det vid testskjutningarna vid Bofors Test Center under hösten 2014. Det kommer även att tillverkas ett mindre mastarrangemang som tillsammans med målen skall ge svar på hur ett fartyg motstod påverkan av fientlig beskjutning.

– Vi har nu inlett nästa fas inom vårt projekt ”Vasakanon”. Kanonen färdigställs under vår och sommar samtidigt som målet byggs. Jag kan varmt rekommendera alla att besöka Vasamuseet och på plats beskåda kanonen som idag finns placerad vid Vasas skrov. En del av det grova ekvirket ligger även utanför båthall 2 nära själva museet. Vi ser fram emot fortsättningen som kröns av testskjutningarna och forskningsrapporten, säger Bertil Björkman, ordförande för Vasamuseets vänförening.

Foto: Vasamuseet.