19 mars, 2014

Eleganta limobåtar från Hodgdon Custom Tenders

Amerikanska Hodgdon Shipbuilding är kända för både större yachter och eleganta limotenders, som den på bilden här intill. För att möta efterfrågan öppnar de nu en ny fabrik i Damariscotta, Maine, USA.

Företaget har haft bra efterfrågan på sina klassiska tenders. Så bra att de har utökat kapaciteten kraftigt även under de senaste åren, då de flesta andra båtbyggare har gått motsatt väg.

Hodgdon Custom Tenders bygger mer eller mindre kundanpassade tenders för superyachtmarknaden. Båtarna finns för närvranade i storlekar på 8,5–12,0 m och används huvudsakligen till yachter på 250 fot (75 m) och större. De finns representerade på några av världens mest kända yachter.

Hodgdon står för hög klass och hög kvalitet, ungefär som hos våra svenska båtbyggare på Orust. Företaget startade redan 1816, under clipperskeppens tid. Detta gör att Hodgdon idag är USA:s äldsta båtbyggare.

Företaget är alltjämt, cirka 200 år efter starten, familjeägt. Produktionen har utvecklats så att det Mainebaserade företaget idag är ledande vad gäller komposittillverkning samtidigt som det behåller den traditionella stilen på båtarna.

Förutom tenders bygger de även inredningar till superyachts upp till 80 m samt segel- och motorbåtar upp till 60 m. De har även kontrakt med det amerikanska försvaret om båtbyggnation. Antalet anställda är cirka 150 personer. Bland de mest kända yachterna från företaget på senare år finns Antonisa (124 fot), Scheherazade (154 fot) och Liberty (80 fot).

Info: www.hodgdonyahcts.com