17 mars, 2014

Tusentals nya reningsverk i Stockholms skärgård

Badvatten som påminner om rabarberkräm är en sorglig syn. Nu måste skärgårdsborna investera miljardbelopp för att minska de blågröna algernas växtkraft. Under Hem & Villa Utemiljö, 20–23 mars, kan fastighetsägare diskutera sina kommande projekt med utställarna på plats i Stockholmsmässan.

I Sverige har tio procent av befolkningen enskilt avlopp. Ändå släpper de ut lika mycket övergödande ämnen som alla kommunala reningsverk tillsammans. Förutom att övergödningen orsakar algblomning och igenväxta sjöar, riskerar orenat avloppsvatten att förorena dricksvattenbrunnar och på så sätt sprida sjukdomar.

– Bara i Värmdö räknar vi med att 6 000 fastigheter behöver installera ett nytt reningssystem. Avloppen måste uppfylla miljökraven och sjönära lägen är extra känsliga, säger miljöinspektör Lennart Engman på Värmdö Kommun.

Alla som har fått avstå ett dopp i Östersjön på grund av att vattnet påmint om rabarberkräm, vet hur akut problemet med övergödning och algblomning är. När vattnet är som varmast och mest badbart blir det uppenbart att näringsbalansen inte fungerar.

Att investera i en ny reningsanläggning kostar en hel del. Beroende på valet av teknik går de loss på 70 000 – 100 000 och sedan tillkommer kostnaden för drift och service. I dagsläget rinner många avlopp ut i en markbädd där näringsämnena lagras ungefär som energin i ett batteri. Om man gräver upp en förbrukad markbädd klassificeras den som miljöfarligt avfall och måste deponeras. Ur ett miljöperspektiv innebär installationen av minireningsverk stora vinster.

– De fungerar mycket effektivt och till och med bättre än de stora kommunala reningsverken. Inte minst vid riklig nederbörd och smält snö då de breddar ut orenat avloppsvatten rätt ut i havet, säger Oscar Falkenberg på Evergreen Solutions, en av utställarna på Hem & Villa Utemiljö som specialiserat sig på avloppsrening.

Lösningar för enskilda avlopp är ett högaktuellt område som lär bli ett av många samtalsämnen på Hem & Villa Utemiljö, 20–23 mars. Hit kommer utställare med specifik kunskap om allt från tak, grund och isolering till byggnation av garage, lekstugor och friggebodar.

– Precis som ordinarie Hem & Villa är detta en mässa för alla med boendedrömmar. Tidpunkten för mässan är vald med omsorg. Att kunna komma med svar via våra utställare på frågor som villa- och fritidshusägare har känns extra angeläget på våren. Det är nu som husägarna vaknar upp ur sin vinterdvala för att dra igång planerna för alla aktiviteter kring huset, säger Maria Torén, projektchef för Hem & Villa.

Hem & Villa Utemiljö arrangeras samtidigt som Nordiska Trädgårdar – Nordens ledande trädgårdsmässa. Här får besökarna ta del av de senaste gröna trenderna och botanisk inspiration för hur de kan förverkliga drömmen om det perfekta boendet utomhus.

– Vi vill ge alla som är intresserade av hemmets utemiljö en helhetsupplevelse och därför kan besökarna gå på båda mässorna på samma biljett, säger Maria Torén.