13 mars, 2014

CRN designar 77 meters megayacht

Italienska varvet CRN, med bas i Ancona, har fått en order att designa en 77 meter lång megayacht för en kund från Mellanöstern. CRN, som är en del av numera kinesiskt ägda Ferretti Group, är specialiserade på att konstruera och bygga megayachts i stål och aluminium från 40 till 90 meter.

Det intressanta med yachter som den här är att se vilka designidéer som är viktigast för tillfället. Tidigare har de många ryska kunderna som har köpt yachter svarat för en mer aggressiv design, färgval etc.

Den nya yachten som vi visar här är också modern, men betydligt mer stram i linjerna. Nyligen levererade CRN den 80 m långa megayachten Chopi Chopi, som premiärvisades vid Monaco Yacht Show. Även det är en förhållandevis ”normalt” men modernt designad yacht.

Den nya 77 m båten är designad av Studio Zuccon International Project och utvecklas (konstrueras) hos CRN Engineering. För interiören står Laura Sessa.

Även kunden står för mycket idéer och önskemål för båtar av den här klassen, som kostar hundratals miljoner kr. Den här yachten ska användas enbart för privata ändamål och blir CRN.s näst längsta yacht hittills, efter mellan CRN 129 80 m Chopi Chopi och CRN 124 73 m Azteca.

Marknaden för den här typen av yachter är hetare än man kan tro. Det finns till och med spekulanter som beställer den här typen av yachter för att eventuellt kunna sälja kontrakten vidare innan båtarna är färdigbyggda.

77 m yachten följer efter att CRN nyligen tecknade avtal med en kinesisk kund om att bygga en 68 m megayacht, den största som har sålts till Kina, och två stycken SuperConero på 44 m styck.

Därmed har CRN sex stycken superyachter under byggnation eller konstruktion vid varvet i Ancona:
CRN 131 74m (designed by Zuccon International Project)
CRN 132 73m (designed by Omega Architects)
CRN 133 61m (designed by Francesco Paszkowski Design)
CRN 134 55m (designed by Nuvolari & Lenard)
En maxiyacht Ferretti Custom Line, CL 124
En Riva 122 Mythos i aluminium