10 mars, 2014

Ny generation båtar från Norge – Askeladden C75

Norska Askeladden lanserar nu vad de kallar en ”ny generation fritidsbåtar”. Först ut är den helt nya modellen C75, som får sin premiär på Oslos båtmässa. Enligt ett pressmeddelande är det de här modellerna som ska förnya utvecklingen av dagens daycruiser, cabincruiser och skärgårdsjeepar.

De fösta modellerna som lanseras är Askeladden C75 Cruiser och C75 Center Cabin, som båda är byggda på samma skrov men med stora skillnader i överbyggnaden. De är anpassade för helt olika användningsområden.

Askeladden har lagt stor vikt vid design, färger och ”spännande” materialanvändning, som det står i pressmeddelandet. Målet har varit att utveckla en tidsriktig båt inför framtiden med en bred marknad bland moderna båtanvändare. Formspråk och färger har väckt uppmärksamhet, något som en hel del kunder brukar uppskatta.

Askeladden C75 Cruiser är en öppen och elegant solskensbåt. Det är en daycruiser med rejäla uteplatser för sju personer. I båten finns en rund soffa, bord och sittplatser som kan vändas för att skapa en matgrupp.

Båten är bland annat utrustad med fast badplattform och solida räcken.

Askeladden C75 Center Cabin har sittplatser under tak för upp till sju personer. Båten har även en stor uteplats, skjutlucka i taket och en tredelad skjutdörr, som kan låsas i flera positioner.

Företaget har lagt ned ett stort jobb på att utveckla nya skrov. Målet har varit en optimal kombination av lite markerad planingströskel, god körekonomi och god stabilitet. Resultatet är en båt med ett relativt konventionella lösningar med så kallad V-200 akter och ett skarpt V-600 förskepp.

Båten är byggd för utbordare på 150–300 hk. Med den största motorn gör den cirka 45 knop.

Tekniska data:
Designkategori: C
Längd: 7,45 m
Bredd: 2,55 m
Vikt utan motor:
Cruiser cirka 1 550 kg
Center Cabin cirka 1 650 kg
Bränsletank: 230 liter
Vattentank: 40 liter
Hålltank: 40 liter
Personer: 7
Motor: 150–300 hk
Fart: 33–45 knop

Info: www.askeladden.no