7 mars, 2014

Ny supertender från Italien

Här är ännu en italiensk RIB som har byggts som tender till en stor yacht. Jämsides med vår skandinaviska trend med allt fler och allt finare båtar i aluminium fortsätter därmed den italienska båtbranschen sitt eget spår med lyxiga RIB.

En förklaring är troligen att den inhemska båtmarknaden har gått ned med ca 90 procent i Italien. Därmed är marknaden näst intill stendöd, men fdet finns fortfarande en viss export av större lyxbåtar kvar och där kommer dessa RIB-båtar in som tender till de stora fartygen.

Den här båten kommer från BWA, som presenter den som en båtrmodell med “extra komfort” i sin Premiumserie. Bokstäverna “TT” står för Tender To, för att ytterligare understryka båtens ändamål. Även om den har designats som supplybåt till större yachter kan den användsa till en rad aktiviteter – allt från passagerartransporter till ren nöjeskörning.

Det här är den största RIB-båten i den här specialserien, som kompletteras med modellerna 6.9 TT och 7.9 TT. BWA 8.9 TT är nästan 9 m lång och har en rejält tilltagen bredd på 3,35 m. Det innebär att den är godkänd för 16 personer. Däcket är förhållandevis stort även i fören, vilket gör det enkelt och säkert att ta sig ombord.

Två solkapell ger passagerarna skydd och kapellen har speciella utrymmen där de kan förvaras. Förarplatsen är ergonomiskt riktig med ett stort säte för föraren och ett stabilt fotstöd. Som tillval finns även en T-Top.

Aktersofforna har plats för tolv personer. I aktern finns ett soldäck och en badplattform samt en badplattform med rejäla handtag.

Båten finns i flera färger; sju färger för skrovet, tio för tuberna och tolv färger för dynor med mera. Durken är täckt med teak som har valbart vita eller grå nåtlimningar.

Motorvalet är stern drive på 265–550 hk.
Lars-Åke Redéen

Tekniska fakta
Längd: 8,93 m
Bredd: 3,35 m
Tubdiameter: 63 cm
Tubkammare: 6
Tubmaterial: Hypalon-neopren Orca 1670 dtex
Vikt utan motorer: 1 800 kg
Bränsletank: 500 liter
Motor max: 550 hk
Personer: 16
CE-klass: B
Info: www.bwa.it