5 mars, 2014

Ny VHF-bok från Stockholmradio

Stockholmradio har 100-årig erfarenhet av radiokommunikation till sjöss och ser VHF som en självklar del för ett tryggt båtliv. Lagom till årets första båtmässa i Göteborg gav de ut läroboken VHF TILL SJÖSS.

VHF TILL SJÖSS är författad av Nina Nordström och är den tredje boken i ämnet från Stockholmradio. Nina har många års erfarenhet av nautisk utbildningsverksamhet och har skrivit flera uppskattade böcker med båtlivet i fokus.

Boken är i första hand en lärobok för SRC, Short Range Certificate (även kallat VHF-certifikat), men den fungerar också som handbok med sin givna plats i båtens bokhylla.
Som lärobok för SRC täcker den dina behov även om du aldrig hållit i en VHF förut. Då VHF är ett internationellt system till sjöss och fungerar på samma sätt över hela världen, innebär det dessutom att du kan tillämpa det du lär dig oavsett var du seglar.

Inom sjöfarten finns ett globalt nöd- och säkerhetssystem, GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System), med delvis nya regler för VHF-användande. I dagens kunskapskrav för ett VHF-certifikat, ingår numera GMDSS och DSC (Digital Selective Calling), något som inte fanns med i den gamla utbildningen. SRC är idag det certifikat som krävs för DSC-VHF.