3 mars, 2014

Najad anställer fler båtbyggare på Orust

De bättre tiderna för båtbranschen gör att Najadvarvet anställer fem båtbyggare på Henån. Produktionen ska återigen sätta fart i de lokaler som byggdes för Najad.

Under hösten förvärvade Lidköpings Båtsnickeri AB det klassiska båtmärket Najad. Per omgående flyttades produktionen hem till Henån på Orust och det varv som ursprungligen byggdes för produktion av båtarna.

Redan första kvartalet i år väljer nu Najad att rekrytera minst fem personer för produktion av beställda båtar.
Med anledning av framgångar vid mässan i Düsseldorf nyligen och en ökad efterfrågan generellt har Najad även etablerat ett nätverk för försäljning i Tyskland, Danmark, Benelux och Spanien.

– Med en ägare som satsar på att återigen, med genuint lokalt hantverkskunnande, producera exklusiva segelbåtar i Sverige för en internationell marknad har vi mött stort intresse. Därför är det glädjande att vi nu behöver investera inte bara i rekryteringar av kunniga båtbyggare utan även i teknisk produktionskapacitet, säger Håkan Bengtsson, vd för Najad/SwedeStar.

Båtarna är redan under produktion och både flytten och nystarten har gått över förväntan. Efter två konkurser har Najad nu äntligen goda förutsättningar att på lång sikt bygga och vårda det varumärke som blivit ett signum för svensk båtbyggartradition internationellt.

– Vi sa redan när vi köpte verksamheten att med Najad kommer både stora möjligheter och stort ansvar. Då som nu är målet inte att bygga flest båtar utan att bygga bäst båtar. Vi förivrar oss inte med våra investeringar, men vi kan inte spara oss till framgång. Det är självklart mycket roligt att satsa i Najads hemmahamn och skapa fler jobb för fler båtar på grund av en internationell efterfrågan, säger Håkan Bengtsson

Synergieffekterna har inte låtit sig vänta. I och med förvärvet har det tidigare innehavet av SwedStars båtprogram också märkt av en tydligt större uppmärksamhet. Redan i vid mässan i Düsseldorf skede leverans av en ny båt till Schweiz och i dagarna tecknades order för nyförsäljning till Norge.

Sammantaget upplever Najad och SwedStar att tillverkningen av kvalitetsbåtar i Sverige på nytt har vind i seglen.