2 mars, 2014

Vacker Neptunkryssare på Allt för sjön

Neptunkryssaren är en av de vackraste båtarna som seglar i våra vatten. På Allt för sjön visas konkurrenskraftig Neptunkryssare i trä. ”180 Kokett” är en av de Neptunkryssare som varit mest framgångsrika på kappseglingsbanorna genom tiderna med bl.a. sex SM Guld, 1963, 2007, 2008, 2009, 2010 och 2013. Båten byggdes 1953 på Kalle Johanssons båtvarv i Norrtälje.

De nuvarande ägare är Mats Rimmö och Oskar Röös. De kappseglar för Ekolns Segelklubb i Uppsala, och köpte båten 1995 och har sedan dess helrenoverat och optimerat båten för kappsegling. Några av de renoveringar som gjorts är nåtlimning, byte av däck, däcksbalkar, ruff, rigg, alla beslag och nytt döträ.

Neptunkryssarförbundet är ett ideellt klassförbund anslutet till Svenska Seglarförbundet. Förbundet skall i enlighet med sina stadgar verka för popularisering av Neptunkryssaren, bevara den som en god och billig entypsbåt samt fastställa och kontrollera byggnads och klassregler. På båtmässan Allt för sjön

Neptunkryssarförbundet arrangerar tillsammans med klubbar i landet mästerskapsseglingar liksom andra regattor.

Den första Neptunkryssaren byggdes 1938 och båttypen produceras alltjämt. Neptunkryssarförbundet arbetar för att på bästa sätt både hjälpa till med bevarandet av träbåtarna som att verka för en fortsatt nyproduktion. Neptunkryssarförbundet har instiftat ett stipendium vilket skall ekonomiskt stödja de som renoverar sin träneppare. För de som önskar kan även råd och tips om skötsel och renovering fås.

Det finns idag två stycken formar för plastneptunkryssare. En är i Neptunkryssarförbundets ägo och kan lånas för självbyggnation. Den andra ägs av Delfinsegel i Skellefteå som säljer både färdiga båtar och delfabrikat.

Att Neptunkryssaren är möjlig att traila bakom en vanlig personbil är en av anledningarna till dess starka representation på kappseglingsbanorna. Neptunkryssaren för spinnaker.

För att popularisera Neptunkryssaren och på så sätt värna om klassens styrka bedriver Neptunkryssarförbundet aktiv PR-verksamhet, via mässor och SM.

Info: www.neptunkryssare.se

Foto: Björn Hedin.