28 februari, 2014

Årets sjöräddare 2014 belönade på Allt för sjön

Under stor uppslutning från media utsåg SSRS idag Årets Sjöräddare på Allt för sjön i Stockholm. I år fick två räddningsuppdrag dela på utmärkelsen. En livsavgörande sjöambulanstransport av en fyra månader gammal bebis och en dramatisk räddning utanför Gotland, då en segelbåt gick till botten under en regatta. De frivilliga sjöräddarna kommer från RS Käringön, RS Böda och RS Vändburg/Burgsvik.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att få den här utmärkelsen, säger Lars Samuelsson, en av tolv frivilliga sjöräddare som delar på utmärkelsen.

Tack vare besättningens lokalkännedom, kunskap och snabba agerande kunde uppdraget koordineras så att barnet kom till ambulansen på bara 14 minuter, istället för en framkörningstid för ambulansen på 1,5 timma. Det är ett bevis på hur viktig Sjöräddningssällskapets verksamhet är, även när det gäller att kunna stötta upp med sjöambulans i skärgården. Under 2013 genomförde
Sjöräddningssällskapet 502 sjöambulanstransporter.
Medverkande frivilliga sjöräddare från RS Käringön vid räddningsinsatsen var Niklas Kuuse, Lars Samuelsson, Marcus Seidel och Henrik Wetzenstein.

Insatsen har valts med följande motivering: En sjöräddningsinsats som visar på frivillighet när den är som allra bäst. På eget initiativ tog de rätt kontakter, förstod tack vare sin goda lokalkännedom var de kunde komma fram snabbast och kunde med ytterst små marginaler snabbt se till att barnet överlämnades vidare till vård.

Den andra insatsen som belönas skedde under en internationell havskappsegling, då en norsk segelskuta förliste i mycket hårt väder mellan Öland och Gotland. Räddningsbåtar från både Gotland och Öland var skickade till platsen. Personerna i den sjunkande båten räddades med helikopter, men Sjöräddningssällskapet ombads stanna kvar för att hålla koll på den förlista skutan. Då kom en holländsk segelbåt till platsen. Den holländska besättningen bestämde sig, trots sjöräddarnas avrådan, att gå ombord och försöka rädda olycksbåten. När den norska segelskutan gick till botten drogs en av holländarna med i djupet, men tack vare en mycket stark insats från de frivilliga sjöräddarna kunde de andra två räddas. Insatsen var en av förra årets 827 sjöräddningslarm.

Medverkande frivilliga sjöräddare från RS Böda vid räddningsinsatsen var Anders Andersson, Håkan Andersson, Kent Bökelund och Reine Harrysson. Från RS Vändburg/Burgsvik medverkande frivilliga sjöräddarna Micke Jaresand, Mikael Johansson, Håkan Mattsson och Björn Ullberger.

Insatsen har valts med följande motivering: Två sjöräddningsinsatser som visar på ett mycket gott och rådigt sjömanskap av de frivilliga sjöräddarna, där man efter avslutat sjöräddningsfall gör betydligt mer än vad man kan förvänta sig. Man väljer att stanna kvar på haveriplatsen för att inte andra ska riskera att hamna i sjönöd. Man har gjort en bedömning att det är för farligt att gå ombord på båten. Trots avrådan från de frivilliga sjöräddarna väljer tre personer från ett annat fartyg att ändå göra ett försök att bärga båten. Deras agerande leder till ytterligare en räddningsinsats på samma plats.

Årets sjöräddare, ett sätt att hylla frivilligheten
Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 % av all sjöräddning i Sverige.
Text och bild: Sjöräddningssällskapet, SSRS.

Bildtext:
Sjöräddningssällskapets ordförande Olof Stenhammar och fem av Årets sjöräddare. På bilden syns från vänster: Olof Stenhammar, Sjöräddningssällskapets ordförande, Anders Andersson, RS Böda, Marcus Seidel, Henrik Wetzenstein, Lars Samuelsson och Niklas Kuuse, RS Käringön.