27 februari, 2014

Boatcamp – Förarintygskurs för de yngre båtförarna

Sommar, sol och båtsäsong. I sommar har Navigationsgruppen sommarkurser för de yngre båtförarna, ett sexdagars läger där 12–15 åringar lär sig om navigation, sjösäkerhet, brand, sjukvård och sjövägsregler. Teorin varvas med praktiska övningar på vattnet tillsammans med en instruktör.

Under sex dagar får ungdomar mellan 12 och 15 år lära sig grunderna i navigation och sjösäkerhet.

Navigationsgruppen har även praktiska säkerhetsmoment, såsom handbrandsläckning och en livflotteövning där de får prova att vända och klättra upp i en livflotte.

På kursens sista dag skriver deltagarna ett prov för en provförrättare för Förarintyg på förmiddagen. Ungdomarna genomför även en liten praktisk uppkörning innan det är dags för gemensamma lekar och avslutar med fika och utdelning av intygsboken och Förarintygsbeviset.

Ungefär hälften av dagarna är praktik och hälften är teori. Praktiken genomförs i små Suzumar-båtar där de får möjlighet att lära sig grundläggande hantering av båten, såsom tilläggningar och manövrering.

Navigationsgruppen vill att alla som vistas på sjön ska ha utbildning som ger dem trygghet och frihet. Oavsett ålder så ska den utbildningen finnas till hands, och därför vill vi erbjuda de yngsta båtförarna att utveckla sina kunskaper.
Utbildningen finns i Pampas Marina eller vid Seacastle på Lidingö.

Text: Ebba Serner. Källa: Navigationsgruppen.