25 februari, 2014

Viktigare än någonsin att arbeta för en bättre skärgårdsmiljö

Skräntärnorna uppvisade glädjande nog det bästa häckningsresultatet på länge i Stockholms Skärgård, men minken härjar värre än på flera år och spöknäten ställer till det för fiskar och säl. Hur mår djur och natur i Stockholms skärgård egentligen? Rapporten Levande skärgårdsnatur 2014 försöker svara på den frågan.

Skärgårdsstiftelsens tillsynsman och projektets fältsamordnare, Gunnar Hjertstrand, berättar om ett bra år för skräntärnan med ovanligt många häckningar och kläckta ungar.

– Dessvärre är det inte bara positiva ökningar. Minken som inte är ett naturligt inslag i vår skärgård är svårräknad, men tycks ha ökat vilket ställer till det rejält, särskilt bland redan hotade bestånd av sjöfågel, berättar Gunnar.

Utdrag ut Levande Skärgårdsnatur 2014:
”Den kusliga känslan av att åka genom i stort sett fågeltomma skärgårdar numera när vi inventerar havsörnarna är skrämmande. Det är lika viktigt nu som någonsin att arbeta vidare för en giftfri miljö och för en levande skärgård!” Björn Helander, Naturhistoriska riksmuseet och Naturskyddsföreningens Projekt Havsörn

Förutom säl, fågel och fisk inventeras även floran på vissa områden. Medan båtfolket gärna håller sig nära vattnet letar sig forskarna hellre längre upp på öarna, åtminstone om man letar orkidéer. På den tiden då skärgårdsjordbruken var många ute i skärgården var markerna inte lika snåriga och orkidéer och andra numera sällsynta växter vanligare. I rapporten får läsaren en inblick i hur det går till vid inventeringar. Följ med på exkursion in bland täta snår på orkidéjakt eller högt upp på klippavsatser för att ringmärka berguv!

– Arbetet inom Projekt ”Levande skärgårdsnatur” är viktigt och genererar intressant och lättillgänglig information till allmänheten i form av den rapport som stiftelsen ger ut varje år. Vi är många som tillbringar tid i skärgården men alla vet inte hur djur och växter mår och hur de påverkas av ibland inte ens synliga faktorer. Skärgårdsstiftelsens fältpersonal med sina unika kunskaper och erfarenheter gör tillsammans med Länsstyrelsen och forskarna en stor insats för miljön. Genom att bevaka den ömtåliga skärgårdsnaturen och upptäcka eventuella problem i tid kan man förhindra att det går för långt åt fel håll, säger stiftelsens vd Lena Nyberg.

Om Projekt Levande Skärgårdsnatur
Projekt Levande skärgårdsnatur startade 1985 med inventeringar av kustfåglar som sedan dess har genomförts varje år. Projektet har utvecklats och innehåller idag inventeringar och bevakning av ett antal djur- och växtarter. Tanken med projektet var att få en bättre miljöövervakning och dokumentation av växt- och djurlivet i Stockholms skärgård. Det skulle fungera som en snabb och obyråkratisk väckarklocka för miljöfrågor i skärgården. Skärgårdsstiftelsen har goda förutsättningar att, genom sina tillsynsmän, samla in material och sköta fältarbetet.

Projektet drivs idag av Skärgårdsstiftelsen och Länsstyrelsen i Stockholms län i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, Naturskyddsföreningen och Stockholms Universitet, vilka även svarar för en stor del av sammanställningen och utvärderingen av data.

Info: www.skargardsstiftelsen.se

Kommentarer

Per-Ola Frid 12:14:46 2014-02-26

Det är synnerligen lovvärt att hålla skärgården och dess djurliv levande och vid god vigör!
Fågellivet har drabbats inte bara av miljögifter utan lika hårt av minkbeståndet.
Varför nämns inte det i artikeln?
Sälstammen har tidigare drabbats hårt av miljögifter men har hämtat sig förvånansvärt bra.
Varför nämns inte det i artikeln?