24 februari, 2014

Nord-sydlig linje i Stockholms skärgård 2015

Den nord-sydliga tvärförbindelsen i Stockholms skärgård har varit ett av Centerpartiets viktigaste vallöften. Att den nu blir verklighet 2015 är oerhört positivt för utvecklingen i skärgården. Det säger företrädare för Centerpartiet i Stockholms läns landsting.

Sommaren 2012 beslutade landstingsfullmäktige att genomföra Centerpartiets vallöfte från 2010 – att genomföra en nord-sydlig tvärförbindelse genom skärgården, med start 2014.

När Trafiknämnden hösten 2013 beslutade av avbryta upphandlingen av skärgårdstrafiken blev konsekvensen att även upphandlingen av den nord-sydliga tvärförbindelsen avbröts. Sedan dess har förutsättningarna att genomföra den nord-sydliga linjen utanför den samlade upphandlingen diskuterats och utretts.

– Spekulationer om att den nord-sydliga linjen inte skulle bli av på grund av den havererade sjötrafikupphandlingen kan nu kastas i papperskorgen, säger Gustav Hemming (C).

– Med tanke på juridiska omständigheter och att det dragit ut på tiden har vi landat i att det bästa är att genomföra den nord-sydliga trafiken sommaren 2015. För att linjen ska bli lyckad behövs det tid att planera verksamheter längs linjen, säger Bosse Andersson (C).

Trafikförvaltningen har presenterat en plan för genomförandet. Beslut om så kallad trafikplikt kommer att fattas på nästa sammanträde med Trafiknämnden, den 11 mars. Förfrågningsunderlag kommer att beslutas under maj 2014 och tilldelningsbeslut kommer att fattas i början av 2015.

– Vi vill att försöket ska bli en succé som bäddar för att vi kan behålla trafiken efter försöket och successivt utveckla året-runt-trafik från norr till söder. Då är det viktigt att restauranger, turistföretag, arbetsgivare och fast- och fritidsboende får en god framförhållning så att aktiviteter kan förberedas för att locka resenärer att använda linjen, säger Lars Carlsson (C).

Bakgrund:
Den nord-sydliga tvärförbindelsen beslutades av Landstingsfullmäktige att genomföras på försök sommaren 2014, men som en konsekvens av att sjötrafikupphandlingen avbröts stoppades även upphandlingen av den nord-sydliga linjen. Anledningen till att sjötrafikupphandlingen avbröts var att trafiken skulle försämras för många skärgårdsbor och besökare. Centerpartiet har under tiden krävt att den nord-sydliga tvärförbindelsen skulle genomföras trots att upphandlingen avbröts.