1 februari, 2007

Ostindiefararen på plats i Indien

Pressrelease

Den 31 januari anlände Ostindiefararen till Chennai på Indiens ostkust.
Med storslagen salut gjorde skeppet uppseendeväckande entré i Chennais hamn.
Götheborgs besök i Indien fungerar som en språngbräda för att ytterligare stärka redan goda relationer mellan Sverige och Indien. Näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson är på plats och den ökade handeln länderna emellan står i fokus.

Chennai, kanske mer känd som Madras, kallas ibland för “Indiens Detroit” och utgör en del av den allt hetare indiska markanden. Handeln mellan Indien och Sverige har under de senaste åren fördubblats och enligt Exportrådet kommer den positiva utvecklingen att fortsätta. Telekom och IT dominerar handeln och står för nära 50 procent av svensk export till Indien. Maud Olofsson leder en svensk näringsdelegation som besöker Indien i samband med Ostindiefararens stopp i Chennai.

– Indien är en viktig marknad för Sverige och svenskt näringsliv och det är väldigt roligt att Ostindiefararen kan vara en del i den processen. Det är också glädjande att vår vice statsminister finns på plats, säger Stellan Mjärdner, VD SOIC.

Svensk kultur, i form av musik, mat och inte minst film, sprids i samband med att Ostindiefararens är på plats i Chennai. “Miffo”, “Kocken” och “Fyra veckor i juni” är några av de filmer som visas under den svenska filmfestival som arrangeras med anledning av Götheborgs besök.

Den kända indiska filmstjärnan, Revathy, har under senaste etappen gästat Götheborg. Som Bollywoodskådespelerska och regissör är hon berömd och prisad i sitt hemland. Enligt tradition inbjuds lokala volontärer ombord på Ostindiefararen och Revathy har, tillsammans med ytterligare sex indier, upplevt äventyret ombord som del av besättningen.

Stoppet i Chennai är på elva dagar. Därefter fortsätter färden hem med byte av elevbesättning i Djibouti på Afrikas horn. Skeppet styr sedan mot Medelhavet och i mitten av april når Götheborg Nice. London är sista anhalt innan hemkomsten till den svenska sommaren.

Följ Ostindiefararens seglats på www.soic.se