28 januari, 2014

Carlmarks tågvirke återuppstår med tysk produktion

Ett decennium har gått sedan den anrika tågvirkestillverkaren Carlmarks försvann från repslagarbanan i Älvängen norr om Göteborg. Nu är varumärket tillbaka, med produkter av yppersta klass från en högteknologisk anläggning i Tyskland.

– Vi känner både stolthet och förväntan när vi nu återinför Carlmarks snören, rep, linor och trossar på den svenska marknaden. Genuin svensk hantverkstradition kombineras med tysk ingenjörskonst av idag, säger Johnny Källman på Carlmarks.

– Vi har investerat i att köpa varumärket för att bredda oss inom järn, bygg och hushållssektorn. När Carlmarks stängde ner 2003 köpte ett företag som heter TAMA varumärket. De köpte det av konkursförvaltaren.

Källman leder i västsvenska Billdal ett gäng entusiastiska tågvirkesexperter som nu blåser liv i det ansedda namnet Carlmarks. Tillverkningen sker hos LIROS på 10 000 kvadratmeter i en av världens modernaste anläggningar, belägen mellan Leipzig och Nürnberg i Tyskland. Produkterna är snören, rep, linor och trossar av alla de slag, framställda med sikte på att distribuera i hela norden, genom butiker inom järn- och byggfackhandeln:

– Signalerna vi hittills fått från branschen är mycket positiva och en tydlig bekräftelse på att vi är på rätt spår, menar Johnny Källman.

Alltihop började för 200 år sedan, då Lars Carlmark sysslade med tågvirkestillverkning i dalsländska Åmål. Det var hans son Per-Adolf som 1848 startade bolaget och gav det sitt eget namn, PA Carlmark. För snart 100 år sedan flyttades verksamheten söderut, till Älvängen vid Göta Älvs östra strand. Tredje generationens Hugo Carlmark tog med sig dåtidens innovativa repslagarbana, som finns kvar än idag. Med sina 300 meters längd är den unik i sitt slag. Senast slogs här hela 27 ton tross och rep till det imponerande nybygget av Ostindiefararen Götheborg, som sjösattes 2003. Samma år tvingades Carlmarks dessvärre stänga ner, efter att i 20 år ha bollats mellan olika ägare utanför familjen Carlmark.
Än idag är Carlmarks ett av de allra mest ansedda namnen inom tågvirke, och nu skrivs alltså ett nytt kapitel i varumärkets framgångsrika historia. Produktutveckling, försäljning, marknadsföring, lager och logistik sköts från Carlmarks nya huvudkontor i västsvenska Billdal, bara några mil från den gamla repslagarbanan i Älvängen: