13 januari, 2014

Fairline visade konceptbåt på Londons båtmässa

Engelska Fairline Boats visade en spännande ny konceptbåt på Londons båtmässa, som stängde på söndagen. Den nya modellen – Fairline Esprit ska visa på den kommande utvecklingen med allt mer lyxiga motorbåtar. Återanvänd teak och smarta LED-paneler är ett par av nyheterna.

Esprit stod i centrum för Fairlines ”Concept Cinema” under 2014 London Boat Show och företagets helt nya utställningsmonter. Denna konceptmodell ska, enligt Fairline, visa på framtidens mer miljövänliga motorbåtar utan att kompromissa med Fairlines traditionellt höga standard.

Fairline Esprit sammanför miljövänliga material med konstruktion och design. Särskild epoxy med en ny storts härdare och en annan typ av fibrer än vad som tidigare har använts är en del av förklaringarna. Återanvänd teak används i Esprits däck och båten har även inbyggda solpaneler i en vikbar T-top som används för att täcka båtens sittdynor när den inte används.

Båten har även en ergonomiskt optimerad interiör och har en ”Multifunctional Steering Position” med paddlar, som finns i en del moderna bilar, samt en integrerad kontrollpanel med LED. Detta gör att kartplotter, radar och systeminformation kan visas på ett optimalt sätt.

Motoralternativen för Fairline Esprit består av en 400 hk dieselmotor, vilket ger en toppfart på 30 knop med dieseldrift. Dieseln är även kopplad till en elektrisk motor, som gör det möjligt att köra tyst och fint i 5 knop med eldrift.

– Vi använde designprocessen för att utforska vad en miljövänligt uthållig framtid kan betyda för Fairline. Storleken på båten, de material som används och tillverkningsprocessen utsattes alla för ordentliga tester, säger Andy Pope, designchef vid Fairline Boats.

– Vi är förvånade över de positiva reaktionerna på vad som startade som ett äventyr inom konceptdesign. Fairline Esprit verkar ha fångat en fantasifull och futuristisk look med sin kontrollpanel och övriga nyheter.
Concept Cinema är specialgjort för Fairline Esprit och detta gav en ny dimension till Fairlines monter på Londons båtmässa.

Fairline tillverkar motoryachter från 38 till 78 fot i två serier – Squadron och Targa. Företaget grundades 1967.