20 december, 2013

Planer smids för nytt svenskt forskningsfartyg

Hur kan vi ersätta forskningsfartyget Argos? Nu ska Sveriges Lantbruksuniversitet och SMHI tillsammans med andra berörda myndigheter starta en förprojektering för ett nytt fartyg.

– Att det finns fartygskapacitet är av största vikt för det fortsatta arbetet med datainsamling kring havet och om olika fiskbestånd. Att uppgifterna finns tillgängliga utgör en förutsättning för att Sverige ska kunna nå målen som har satts upp inom bland annat den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Det svenska oceangående forsknings- och undersökningsfartyget Argos togs ur bruk 2011, och behovet av att ersätta fartyget har diskuterats och utretts sedan dess. Nu ger regeringen Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och SMHI i uppdrag att, i samarbete med andra berörda myndigheter, starta en förprojektering för ett nytt forsknings- och undersökningsfartyg som kan ersätta fartyget Argos.

– Uppdraget ska ge oss ett bättre beslutsunderlag. Jag är glad över att vi nu tar ett första steg mot ett nytt fartyg för forskning och miljöövervakning som är nödvändigt för ett kvalificerat havsmiljöarbete, säger miljöminister Lena Ek.