19 december, 2013

Segelbåtsvarvet Hallberg-Rassy firar 70 år

Ett av den svenska båtbranschens mest välkända företag fyller 70 år. Det är Hallberg-Rassy, som med Ellös som bas har byggt upp en segelbåtstillverkning i absolut världsklass. Varumärket är välkänt i seglarkretsar över hela världen.

Pressmeddelande:

Det som idag är Hallberg-Rassy, startades för 70 år sedan av Harry Hallberg, i hjärtat av den bohuslänska skärgården. Idag har 9 400 Hallberg-Rassybåtar mellan 24 och 64 fot levererats till hela världen.

Hallberg-Rassy har i alla tider specialiserat sig på långfärdsbåtar. Från början helt i trä, plastskroven kom 1963. Idag är en Hallberg-Rassybåt det första man tänker på när man säger ordet “långfärdssegling”. Vart man än vänder sig i världen, lär man hitta en Hallberg-Rassybåt i hamnen. Utseendet är distinkt och oavsett om det är en ny båt eller en båt med många decennier på nacken känner men genast igen en Hallberg-Rassy som just en Hallberg-Rassy.

Inget och mycket har hänt med Hallberg-Rassykonceptet genom decennierna. Konceptet står nu som förr för mycket komfort i en lätthanterlig båt. Det betyder till exempel en kraftig motor med stora tankar, en välskyddad sittbrunn med en vindruta rejäla snickerier och omsorgsfulla tekniska installationer. Dagens modeller har allt detta och mer därtill; mer naturligt ljus, mer seglingsglädje och ännu mer komfort.

Idag presterar en Hallberg-Rassy förutom komforten även prestanda nog till segrar i både Tjörn Runt och ARC över Atlanten.

Hallberg-Rassykoncernen är familjeägt och familjedrivet med långsiktighet i ägandet. Företaget är obelånat. Man är bra på att både bromsa och gasa kapaciteten när det behövs. Senaste bokslutet gav överskott, både inom båtbyggeridelen och inom kapitalförvaltningsdelen.

Hallberg-Rassykoncernen har ett eget kapital på över 300 Mkr. 9 400 båtar har levererats på avtalad tid.
För mer detaljerad info om Hallberg-Rassyvarvets historia, se www.hallberg-rassy.com/se/varvshistoria/

För att fira 70-årsjubileet finns ett särskilt jubileumspaket under begränsad tid, fram till 15 februari.

Bilder:
Hallberg-Rassy 54. Foto: Peter Szamer.

Magnus (t v) och Christoph Rassy.