25 november, 2013

Nya elmotorer för segelbåtar

Electro-Mobile Scandinavia AB har utvecklat ett elektriskt motoralternativ för segelbåtar. Äldre båtar med konventionella förbränningsmotorer av bensin eller dieseltyp har i många fall tjänat ut och behöver ersättas.

Kostnaderna för ett byte är relativt stora och kan i vissa fall överstiga båtens hela värde. Det här med motorbyte har man i Knivsta företaget Electro-Mobile tagit på allvar och har nu ett komplett kit konstruerat och klart för leverans till våren.

Motorer i segelbåtar är idag en vanlig företeelse för att enkelt och smidigt ta sig in och ut ur hamn samt att i nödfall gå en längre sträcka i de fall vinden har mojnat och man behöver ta sig hem. Företaget Electro.Mobile i Knivsta har under flera år arbetat med utformningen av ett kit, enkelt att montera och till en betydligt lägre kostnad än montage av en ny dieselmotor.

Förutom kostnaderna får man egenskaper som Tystare, Renare och Effektivare än dieselalternativet. Omfattande tester i sjön utanför Gräddö i Norrtälje skärgård har utförts med mycket positiva resultat säger Åke Gustafson som är tekniskt ansvarig.

Intresset har varit så stort sedan första visningen på båtmässan våren 2013 att man idag har bildat ett nytt bolag eSail AB som ska stå för marknadsföring och försäljning under ledning av Lars Magnusson. Fem personer är engagerade i test och utveckling av produkten som med all säkerhet kommer att finnas till försäljning kommande säsong våren 2014. Prisbilden är ännu inte fastställd men beräknas ligga betydligt under dieselalternativet.

Info: www.electro-mobile.se