18 november, 2013

Utredning om översyn av myndigheterna inom miljö

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredare för att göra en översyn av myndigheterna inom miljöområdet. Regeringen har beslutat om direktiv till en särskild utredare som ska göra en översyn av myndigheterna inom miljöområdet. Utredaren ska pröva förutsättningarna för en ny tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur för myndigheterna under Miljödepartementet. Någon liknande översyn har inte gjorts sedan slutet av 1980-talet.

– Det är dags nu att göra en översyn för att kunna möta de förändringar som har skett sedan verksamhetsstrukturen lades fast säger miljöminister Lena Ek. Mycket har hänt under åren som EU-medlemskap och ökat intresse kring klimatfrågor i samhället. Här finns goda möjligheter att utreda hur framtidens myndigheter ska kunna motsvara de krav som kan komma att ställas.

Utredaren ska i ett första skede kartlägga myndighets- och verksamhetsstruktur, beskriva de förändringar som har skett och kartlägga myndigheternas effektivitet. Dessa uppgifter ska redovisas i ett delbetänkande den 1 september 2014. I ett andra skede ska utredaren ge förslag på hur myndighets- och verksamhetsstrukturen kan utvecklas, hur en sådan struktur kan tydliggöra hur insatserna kan förstärkas för prövning, tillsyn, tillsynsvägledning, uppföljning och utvärdering.

Dessutom ska gränssnitt mellan myndigheter till andra myndigheter inom miljömålssystemet identifieras. Förslag ska även ges på hur regeringens styrning av berörda myndigheter och verksamheter kan utvecklas. Slutbetänkandet ska redovisa den 31 mars 2014.
Göran Ekström, f.d. generaldirektör vid Arbetsgivarverket utses till regeringens särskilda utredare.