12 november, 2013

Riviera utökar med 515 SUV Collection

Australiensiska Riviera har varit framgångsrika de senaste åren och presenterat en rad intressanta modeller. De använder ofta svenska dieselmotorer från Volvo Penta, men i den senaste modellen – 515 SUV Collection – sitter ett par Cummins QSC Zeus 600 med pod drives.

Den nya SUV-modellen är än så länge på planeringsstadiet, men Riviera har byggt upp hela inredningen i ett utställningsrum. Lanseringen av den färdiga båten sker i maj 2014.

En av anledningarna till att företaget kan visa en stor modell av inredningen är att Riviera har använt sig av Unigraphics 3D mjukvara. I kombination med hantverkare som kan bygga modeller i full skala underlättar detta utvecklingsarbetet enormt. Programmet gör att Rivieras team med designers får hög precision i hela konstruktionen.

Många europeiska varv jobbar idag på samma sätt. Efter att båten har ”gjorts klar” i datorn går den vidare till en fräs, som med mycket hög precision skär ut en form att bygga de slutliga båtarna efter.

Trots att detta är en helt ny modell syns arvet från Rivieras klassiska modeller tydligt. 515 SUV kombinerar high performance med blue water cruising och sportfiske. Båten har till exempel ingen flybridge utan en mer sportig kupé.

– Förarplatsen är upphöjd för att ge god sikt och där finns även tillräckligt med plats för två 16-tumsskärmar och förarplatsen sitter mitt i centrumlinjen, säger Rivieras vd, Wes Moxey.

Den nya modellen har två öppningsbara glasfönster från Webasto i taket, vilket ger massor av ljus och luft in i båten. Salongen har en L-formad design med bland annat höj- och sänkbart matbord. Framför en sittgrupp har båten TV- och ljudsystem (Fusion). Pentryt är U-format.

Standardmotorerna är den nya generationens bränsleeffektiva Cummins QSC Zeus 600 pod drives, som ger en toppfart på 29–30 knop och en marschfart kring 22–24 knop. Räckvidden anges till cirka 390 Nm med tio procent bränslereserv.

Andra motoralternativ omfattar Volvo Penta IPS 800s – 441kW (2 x 600 hk) eller IPS 950s – 533kW (2 x 725 hk).

Info: www.rivieraaustralia.com

Bilderna:
1. Riviera has announced details of the new 515 SUV
2. The striking new 515 SUV offers enhanced side deck access with grab rail and optional extended bow rail
3. The 515 SUV accommodation plan showing master stateroom and ensuite aft
4. The 515 SUV’s accommodation plan showing the master stateroom and ensuite forward
5. The 515 SUV’s elevated helm area provides excellent visibility and enough apace for three 16 inch display screens
6. The Riviera 515 SUV’s enormous cockpit is perfect for deep sea fishing or alfresco entertaining
7. Riviera’s new 515 SUV features a spacious master stateroom which can be located forward or aft
8. The 515 SUV has an impressive engine room to house the twin Cummins QSC Zeus 600 pod drives