31 oktober, 2013

Hurtigrutens upptäcktsresor med nya utflykter i Antarktis

Hurtigrutens upptäcktsresor drar igång Antarktis-säsongen i november 2013 med en rad nya, spännande utflykter. Gästerna på upptäcktsfartyget MS Fram får dessutom en unik möjlighet att komma ännu närmare den imponerande naturen på den antarktiska halvön. Oavsett om du väljer att paddla kajak genom det tysta istäckta vattnet, vandra över de vita vidderna med snöskor eller sova under den antarktiska natthimlen kommer varje utflykt att ge dig unika upplevelser och intryck.

Antarktis från en kajak: En kajakfärd ger Hurtigrutens gäster en helt ny syn på den imponerande naturen på den antarktiska halvön. Denna istäckta värld blir ännu mer vördnadsbjudande och imponerande när man bevittnar den från vattenytan.

En av de vackraste upplevelserna när man paddlar kajak är tystnaden: istället för den bullrande fartygsmotorn hör du bara plasket från paddlarna och ljudet av sprickande is. Under den två till fyra timmar långa kajakfärden glider deltagarna genom den magiska istäckta världen och kommer så nära isflaken att de kan röra vid dem.

Grundläggande erfarenhet från kajakpaddling krävs för kajakutflykten. Pris: från NOK 995,-.

Antarktis på snöskor: Vidsträckta snöfält och gnistrande slätter möter deltagarna på utflykten ”Snöskor i Antarktis”. Snöskorna fördelar kroppsvikten på en större yta och gör det möjligt att upptäcka ett mycket större område, vilket brukar vara nästan helt omöjligt utan att sjunka ner i snön. En vandring genom de orörda snöfälten och kullarna får oss att minnas de gamla polarupptäckarna som en gång i tiden kämpade sig fram genom Antarktis vidder. Pris: från NOK 450,-.

Campa i Antarktis: Utflykten ”En Amundsen-natt” har blivit ännu populärare efter förra Antarktis-säsongen. Deltagarna erbjuds en övernattning på Antarktis med camping- och friluftsutrustning särskilt anpassad till regionen. Nu erbjuder vi återigen denna populära utflykt under säsongen 2013/14. I år inkluderar utflyktsschemat dessutom en liknande utflykt till Falklandsöarna, ”En Amundsen-natt på Falklandsöarna”, som vi erbjuder på de resor till Antarktis där vi stannar till på Falklandsöarna. Pris: från NOK 950,-.

Alla som vill prova på att övernatta utan tält och istället njuta av den fantastiska antarktiska natthimlen ska välja utflykten ”Himmel och is i Antarktis”. Utrustade med en varm sovsäck och en bekväm tältsäng bäddar deltagarna ner sig på yttre däck på MS Fram och – beroende på resans tidpunkt – njuter av det mjuka, starka ljuset på sommarhimlen eller en tindrande stjärnhimmel. Vi bjuder också på varm choklad hela natten, och kl. 6 på morgonen serverar vi kaffe och färska bakelser ute på däck före frukost. Pris: NOK 180,-.

Kryssa genom Lemairekanalen: En annan höjdpunkt är resan med polarcirkelbåten som går under namnet ”Liten båtfärd genom Lemairekanalen”. Lemairekanalen rinner mellan Kiev-halvön på det antarktiska fastlandet och Booth-ön. Kanalen är elva kilometer lång och betraktas med sina tvära stup och isberg och sina branta, nästan 1 000 m höga bergssidor som en av de mest spektakulära höjdpunkterna i Antarktis. Kanalen är bara 200 meter bred där den är som smalast. Deltagarna på denna utflykt får uppleva den imponerande kulissen bakom Lemairekanalen på nära håll från polarcirkelbåten där naturens krafter kommer nära inpå. Under den en till två timmar långa färden genom kanalen, flankerad på båda sidor av isberg, bergssidor och glaciärer, har vi kanske turen att få se sälar vila på passerande isflak. Pris: från NOK 850,-.

Info: www.hurtigruten.se

Foto:
Esther Koijkmeier, Arnau Ferrer och Marse van Oosten.