16 oktober, 2013

Vad gör vi när havsnivån stiger?

Havsmiljöinstitutets årliga konferens Hav och Samhälle kretsar i år upp kring klimatförändringar, och hur de påverkar havet, ekosystemen och samhället som helhet. Erkända klimatforskare sammanfattar de senaste klimatrapporterna och kommuner och länsstyrelser berättar om hur de arbetar med klimatfrågor. Hav och Samhälle pågår den 16-17 oktober på Marstrands Havshotell.

Konferensen med temat Klimatförändringar påverkar havet – vad gör vi? fokuserar på tre problem som klimatförändringarna kan leda till och som är särskilt aktuella för våra svenska havsområden: stigande havsnivå, havsförsurning och påverkan på de marina ekosystemen. Stigande havsnivå ökar risken för översvämningar och kusterosion, medan surare och varmare hav kan få fiskar att fly och bottnar att dö. Det kan också göra det svårt för skaldjur att bygga sina skal. Effekterna på samhällsekonomin kan oavsett bli omfattande.

– Samhället står inför stora utmaningar när haven stiger och ekosystemen förändras, säger Anders Omstedt, professor i oceanografi och koordinator vid Havsmiljöinstitutet.

På vissa håll kommer den stigande havsnivån att kompenseras av landhöjningen som pågått sedan den senaste istiden. Framförallt är den stark längs Höga kusten. Men i södra Östersjöregionen, Skåne, Danmark, Tyskland och Polen, pågår istället en landsänkning som ytterligare förstärker effekterna av en stigande havsnivå.

Anders Omstedt pekar på att de senaste forskningsresultaten visar att det finns stor risk att övergödningen fortsätter eller ökar och att våra kuster kan bli surare i framtiden, vilket kommer öka stressen på de marina ekosystemen.

– Det finns ett stort behov av en kraftfull och framgångsrik förvaltning som kan minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön och Västerhavet men även globalt reducera koldioxidutsläppen till atmosfären, säger Anders Omstedt. Men förvaltningen måste också vara beredd att möta de förändringar som oundvikligen är på väg.

I slutet av september samlades FN:s klimatpanel, IPCC, i Stockholm för att sammanfatta och presentera sin senaste klimatrapport. Den slog fast att människan till 95 procents sannolikhet ligger bakom den förstärkta växthuseffekten. Rapporten varnade för varmare hav, smältande isar och havsförsurning, vilka kan ha påtagliga effekter på ekosystemen. Nästa år kommer även den östersjöspecifika klimatrapporten BACC 2, Second Assessment of Climate Change for the Baltic Sea Basin, att släppas. Den är resultatet av flera års samarbete mellan över 100 östersjöforskare. I rapporten går man detaljerat igenom kunskapsläget om Östersjöområdets klimatförändringar.

Under Hav och samhälle-konferensen kommer resultat från BACC 2 att belysas med utgångspunkt i Västerhavet och Östersjön samt vilka effekter det får för vårt samhälle.

Konferensen äger rum den 16-17 oktober på Marstrands Havshotell.

Läs mer om BACC 2: http://www.baltex-research.eu/BACC2

Läs mer om IPCC: http://www.ipcc.ch