4 oktober, 2013

Käringön firade Mickelmäss i Fiskarstugan

Fiskarstugan hus 78, har fungerat som museum sedan 1960 efter att stugan testamenterats till Käringön 1957. Huset är ett så kallat enkelhus troligen från slutet av 1700-talet.

Det var nyrenoverat 1825 då det blev hem åt nygifta fiskarparet Engström, vars barnbarn Matilda Engström vid sin död donerade det för att framtida släkten skulle se hur man levde förr.

Huset sköts av Käringö Hembygdsförening och har de sista åren restaureras och används idag som museum. Är öppet efter överenskommelse under höst och vårsäsong, under sommaren enligt anslag på hemsidan karingon.info/hembygdsföreningen .

I helgen samlades mycket folk för att provsmaka ”Speggemakrill” äggost tillverkad av Lotta Melin och äkta Käringölimpa som Alice Holm och Märta Jarestam bakat’

Det var också besök av Kerstin Isaksson, f.d. hemslöjdskonsulent som demonstrerade hur man slog rep för i tiden och hur man spann lin. Jonny Sjögren, fiskare på Käringön, hade saltat och bjöd på ”speggemakrill” och givetvis fick publiken smaka äkta Käringölimpa och äggost.

Bilderna:
Foto 1 Alice Holm, i mitten, och Märta Jarestam hade bakat Käringölimpa
Foto 2 Anna Holm bjuder på äggost som Lotta Melin hade gjort,
Foto 3 Ordförande i Hembygdsföreningen Brita Elander fotograferar repslagningen
Foto 4, 8 och 10 visar insidan av Fiskarstugan
Foto 5 Jonny Sjögren förklarar för Maria Strömberg och Mia Bergsten om ”speggemakrillen”
Foto 6 Jonny Sjögren skär upp ”speggemakrill”
Foto 7 Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth pratar med Märta Jarestam om Käringöns historia
Foto 9 Dagarna samlade stor publik både fastboende, deltidsboende och dagsgäster.
Foto 11 Kerstin Isaksson informerar glatt om hur repslagning gick till.

Text & foto: G Arwidson Marketing