21 augusti, 2013

Nästa generations seglare för America’s Cup i hårdträning

Över 60 unga seglare från tio olika team och åtta nationer har fått chansen att i San Francisco segla med Red Bull Youth America’s Cup. Endast ett av teamen kommer att bli mästare i seglingarna, som hålls 1–4 september i America’s Cup Village vid Marina Green. Seglingarna kommer att sändas på TV och Internet över hela världen.

Red Bull Youth America’s Cup är ett nytt event för att få fram nästa generations seglare till America’s Cup. Lanseringen av vingförsedda katamaraner som kan segla i över 40 knop gör att det behövs yngre och mer atletiska seglare än tidigare.

Teamen har tränat utanför San Francisco i över en vecka nu. Men de här förberedelserna markerar slutet på ett arbete som har tagit över ett år.

– Vi har seglat 150 dagar i år för att förbereda oss inför detta, säger Lionel Vaucher, grinder i det schweiziska teamet Tilt. Vi har lagt lika mycket tid i gymmet och nu ska vi lägga allt mer tid på AC45 och förbättra vår kommunikation ombord. Vi är redo!

– När teamen som tävlar om America’s Cup tittar efter nästa generations seglare är det naturligt att de ser på Red Bull Youth America’s Cup, säger sportchef Roman Hagara. Nästa generation kommer från den här gruppen av talanger. De är förberedda på att bli nästa generations stjärnor.

Den här veckan är alla seglarna i Red Bull Youth America’s Cup på sjön tillsammans med den allra yngsta skeppare som någonsin har vunnit America’s Cup, ORACLE TEAM USA:s Jimmy Spithill.

– Det är fantastiskt att se alla fina talanger. Vi har redan sett några killar som vi skule vilja ha med nästa gång, säger Spithill.

Formatet för Red Bull Youth America’s Cup är fleet racing med två race per dag i en serie om åtta race, som startar kl. 11.00 varje dag. Båtarna är AC45 katamaraner med enorma vingsegel – samma båttyp som användes i America’s Cup teamen i AC World Series 2011–2013.

De länder som är representerade är: Australien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland, Portugal, Sverige, Schweiz och USA.