30 juli, 2013

HaV stänger laxfiske i Östersjön – kvoten är uppfiskad

Den svenska kvoten för laxfiske i Östersjön, från Bottenhavet och söderut, bedöms nu vara uppfiskad. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, laxfisket i detta område från 1 augusti.

– Den nationellt fastställda kvoten av lax för detta område är 8 400 laxar och merparten av den lax som fiskas här är odlad lax, säger Ingemar Berglund, chef på avdelningen för fiskförvaltning på HaV.

Enligt beslut från EU får svenska yrkesfiskare fiska 30 465 laxar i Östersjön under 2013, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2012. Hav beslutade i våras att fördela denna kvot på vild och odlad lax och på olika havsområden. Målsättningen med fördelningen är att fisket i högre grad ska riktas mot odlad lax och att bestånden av vild lax ska skyddas och stärkas.

För ICES delområden 22-30 i Östersjön, det vill säga från Bälthavet och Öresund i söder till och med Bottenhavet i norr, sattes den nationella kvoten till 8 400 laxar.

HaV:s beslut att stänga laxfisket i området innebär också att det efter den 2 augusti är förbjudet att landa eller omlasta lax som fångats i det aktuella området under tillåten tid. Sådan lax bör inte heller få saluhållas i första led efter den 3 augusti.

Fisket av odlad lax (fettfeneklippt lax) i Bottenviken får däremot fortsätta i fredningsområdet Ume älv och i vissa så kallade terminalfiskeområden.

Källa: HaV.