4 september, 2014

Värmdö Båtråd återbildat

Den 21 augusti samlades 13 båtklubbar från Värmdö kommun och representanter från kommunen för att återbilda Värmdö Båtråd.

Initiativtagare till träffen var Malin Åberg-Aas, komunalråd i kommun, och Staffan Högardh från Ingarö och Gustavsbergs BK.

Värmdö Båtråd är ett samarbetsorgan och en informationskanal för båtklubbar och Värmdö kommun. Dess främsta uppgift är att förbättra samarbetet mellan de närmare 30 båtklubbar som finns i kommunen och mellan dessa och kommunen.

Vid mötet konstaterades att det inte fanns någon riktigt policy när det gäller båtlivet i Värmdö och inte heller någon eller några direkt ansvariga. Det är i och för sig inte så märkvärdigt eftersom båtlivet berör så många olika förvaltningar, men å andra sidan torde Värmdö kommun vara en av Sveriges absolut största kommuner när det gäller båtliv och fritidsbåtar.

En av anledningarna till återbildandet var kommunens agerande förra året när man genomförde flera inspektioner av fritidsbåthamnar och ställde krav som för många klubbar var svåra eller till och med omöjliga att uppfylla.

Nu pågår en juridisk process i Nacka kommun och Miljödomstolen (mål 2691-14) om vilka krav som är rimligt att ställa på båtklubbar. Och dessutom avvaktar många HaV -myndighetens nya riktlinjer. Två viktiga verksamheter som i hög grad påverkar framtida beslut.

Bilden: Staffan Högardh.