4 juli, 2013

Berntsson tog sista chansen till kvartsfinal

Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team lyckades vann båda sina måstematcher och är klara för kvartsfinal där även Björn Hansen tagit en plats. Team Anna Kjellberg säkrade en plats i semifinal redan igår och det är nu klart att hon får sällskap dit av Caroline Sylvan med besättning som idag öppnande med två raka segrar.

På torsdagen avlutades grundomgången i matchracingtävlingen på Marstrand i utmanande seglingsförhållanden med skiftande vindar. Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team var piskade att vinna båda sina matcher idag för nå kvartsfinal. De kopplade tidigt greppet, först i matchen mot Adam Minoprio (NZL) och sedan mot Keith Swinton (AUS) och tog hem måstematcherna med god marginal.

– Vi lyckades bra med starterna och sedan gjorde vi rätt val runt banan. Det kändes som om allting ombord stämde, vi kom iväg bra i ledning och fick mycket utrymme till att segla lugnt och kontrollerat, säger Johnie Berntsson som ställs mot nyzeeländaren Phil Robertsson i kvartsfinal.

Björn Hansen, som hade ett bra utgångsläge till avancemang när dagen inleddes, imponerade också och vann både mot Phil Robertsson och det unga stjärnskottet Taylor Canfield. Hansen och hans lag är regerande mästare i regattan på Marstrand och imorgon möter de Adam Minoprio i kvartsfinal, ett motstånd de känner till väl eftersom deras lag tränade ihop veckan innan Stena Match Cup Sweden

– Jag ser fram emot ett par riktigt roliga och tuffa matcher, vi kan inte ta ut något i förskott. Jag är väldigt nöjd med hur vi avslutade grundserien och de sista fem matcherna har vi jobbat bra i laget med taktiken, manövrarna och med att få fart på båten, säger Hansen.
Staffan Lindberg, som tävlar för Finland men seglar med svensk besättning, har övertygat i grundserien. Hans lag kommer imorgon ställas emot den unga italienaren Simone Ferrarese som vann grundserien och är det stora utropstecknet i herrtävlingen hittills. Keith Swinton (AUS) som seglar med två svenskar i besättningen tog den sista kvartsfinalplatsen.

I Stena Match Minoprio Women’s Trophy är både Caroline Sylvan och Anna Kjellberg klara för semifinalerna som avgörs på fredag. Sylvan tog sig tryggt vidare till semifinal idag med genom att öppna med två vinstmatcher.

– Vi har seglat väldigt bra och det mesta har funkat med besättningsarbetet ombord. Det känns jättebra inför semifinalerna och där gäller det att göra så få misstag som möjligt. Det är hårt motstånd men vi kan slå dem allihop, säger Sylvan.

På fredagen bestäms vilket lag som möter vilket i fredagens semifinaler i damtävlingen.

Kvartfinaler Stena Match Cup Sweden Open Class:
Simone Ferrarese (ITA) – Staffan Lindberg (FIN)
Phil Robertsson (NZL) – Johnie Berntsson (SWE)
Ian Williams (GBR) – Keith Swinton (AUS)
Björn Hansen (SWE) – Adam Minoprio (NZL)
Stena Match Cup Sweden Open Class Round Robin:
Simone Ferrarese (ITA) 9p – 2: 9
Phil Robertson (NZL) 8p – 3: 8
Björn Hansen (SVE) 7p – 4: 7
Adam Minoprio (NZL) 7p – 4: 7
Ian Williams (GBR) 7p – 4: 7
Staffan Lindberg (FIN) 6p – 5: 6
Johnie Berntsson (SVE) 6p – 5 : 5,5
Keith Swinton (AUS) 5p – 6 : 5
– – –
Pierre Antonie Morvan (FRA) 4p – 7: 4
Mathieu Richard (FRA) 4p – 7: 4
Taylor Canfied (USA) 3 – 8p : 3
Henrik Eyermann (SVE) 0p – 11: 0
Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy 2013



Stephanie Roble (USA)
 6p – 6: 2

Anna Kjellberg (SVE)
 
 6p – 6: 2
Lotte Meldgaard (DEN) 4p – 4: 4

Caroline Sylvan (SVE)
 4p – 4: 4

– – -

Anna Kjellgren (SVE)
 0p – 5: 0

FOTO: DAN LJUNGSVIK

Info: www.stenamatchcupsweden.com