30 juni, 2013

Seglarfest på Stockholm ström

Inför närmare 100 000 åskådare i Stockholms innerstad inleddes ÅF Offshore Race på söndagen. Cirka 240 segelbåtar trängdes i de olika startgrupperna på Stockholms ström för att sedan segla genom skärgården ut på Östersjön, runt Gotland och tillbaka till Sandhamn. Första båt beräknas vara i mål sent måndag kväll.

Det blåste lätta vindar i Stockholm på söndagen. Men det betydde inte att dramtiken saknades. Den trånga starten gjorde att det blev flera sammanstötningar och skällsorden haglade mellan båtarna.

Det är sällan seglare får uppträda inför en stor publik men nu sköts starterna iväg inför jublande och applåderande åskådare.

Ganska snabbt togs ledningen av den EU-flaggade 100-fotaren Esimit Europa och det behövs nog en olyckshändelse för att den båten, med tyske OS-mästaren Jochen Schumann vid rodret, inte ska vara först till Sandhamn.

Esimit passerade första trånga passagen vid Oxdjupet 1,39 efter starten följd av norska TP52:an Trucknor Wolfpack med skepparen Thomas Nilsson före Thomas Blixt med Blixt Pro Sailing – även han i en TP52:a.

Foto: Oskar Kihlborg

Info: www.ksss.se