27 juni, 2013

Lägger till mot kabelskylt

Den här synen mötte seglaren Nils Ingvar Lundin i Stockholms skärgård. Trots att det är ytterst olämpligt att förtöja vid kabelskyltar hade det här fartyget lagt till direkt vid skylten.

Fartyget verkar, av bilderna att döma, inte ha någon dragg ute. Men det är ändå klart olämpligt att ett yrkesfartyg lägger till på det här sättet.

– Platsen är sydostsidan av Kalvholmen, mittemot Lilla Betsö, som ligger mellan Saxarfjärden och västra delen av Lindalssundet, säger Nils Ingvar Lundin.

– Vi har haft stora problem med förstörda kablar i skärgården både när det gäller el och tele. Det är inte alla som respekterar skyltar. Detta är ett av de mest flagranta exempel vi har sett på dåligt sjömanskap. Här har fartyget Sunbeam Uppsala förtöjt genom att köra upp fören direkt på land rakt mot kabelskylten med uppenbar risk för att kablar mals sönder. Båten hålls kvar mot land med midskeppsförtöjningar utan att något ankare användes.

Sjöpolisen kom senare till platsen och hade ett samtal med ansvarigt befäl. Fartyget fick ligga kvar över natten då det var för sent att göra en ny tilläggning någon annanstans när mörkret hade börjat falla.

Lars-Åke Redéen