19 juni, 2013

Sunseeker sålt till kinesisk lyxföretagsgrupp

Nu är det klart att en av världens mest kända fritidsbåtstillverkare – engelska Sunseeker International – köps av en kinesisk företagsgrupp. Det är konglomeratet Dalian Wanda Group som har köpt 91,81 procent av aktierna i Sunseeker för 320 miljoner engelska pund, det vill säga över 3,2 miljarder svenskar kr, uppger branschtidningen International Boat Industry (IBI).

Därmed har en lång period av rykten kring Sunseeker tagit slut. Buden har varit många om vem som skulle köpa Sunseeker, som är ett av de mest framgångsrika engelska varven samtidigt som företaget inte har gett sina ägare några vinster på ett antal år.

Förutom de aktier som Wanda köper ska Sunseekers ledning köpa återstoden av aktierna, det vill säga 8,19 procent. Sunseeker, som har över 2 000 anställda, kommer även i fortsättningen att vara ett brittiskt företag med huvudkontor i Poole i Dorset på den engelska sydkusten.

– Genom köpet fördjupas Wandas internationella inflytande och gör att företaget flyttar fram sina positioner inom den globala lyxmarknaden, underhållning och turism. Det är ett viktigt steg för utvecklingen av vår verksamhet, säger Wandas ordförande, Wang Jianlin.

Den nuvarande ledningen för Sunseeker kommer att ingå i Sunseekers styrelse och Robert Braithwaite, företagets grundare, kommer att vara engagerad i företaget även i fortsättningen.

– Vi tycker att det är spännande att bli en del av Wandafamiljen, säger Stewart McIntyre, Sunseekers vd.
– Stödet från Wanda kommer att hjälpa oss när Sunseeker kommer in på den enorma och snabbt växande marknaden för lyxprodukter i Kina.

Konglomeratet Wanda investerar även i anat än båtar. Tillsammans med fastighetsbolaget Green Property ska de utveckla ett astighetsprojekt inklusive ett femstjärnigt hotell i centrala London. Wanda äger även sedan 2012 bland annat USA:s nästa största biokedja, AMC Entertainment Holdings Inc, som köptes för 2,6 miljarder US-dollar.

2012 hade Dalian Wanda Group tillgångar på motsvarande 300 miljarder kr och en omsättning på 142 miljarder kr.

Bilden:
Sunseeker Predator 108.